CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

USL s-ar putea rupe la 30 decembrie

0 comentarii / 1451 vizualizări / 17 decembrie 2013

Cu ocazia votarii bugetului. Dupa cum se stie, incercand sa sicaneze la maximum Guvernul si profitand de slabiciunea USL, presedintele Traian Basescu va intoarce Legea bugetului, refuzad sa o semneze, abia la sfarsitul anului. Este un gest fara precedent in istoria Romaniei. Dar nu si primul de acest fel savarsit de Basescu. Asadar, Parlamentul se va reuni pe 30 decembrie pentru a mai aproba o data Legea bugetului. Dar daca legea nu va fi aprobata? Atunci Guvernul cade. Moment care va marca obstescul sfarsit al USL.

In interiorul USL, nemultumirile de ambele parti, PSD si PNL, dau in clocot. Pentru prima data, intr-un mod cat se poate de explicit, liderii celor doua partide afirma ca nu mai au incredere unul in altul, ca intre ei nu mai exista nici un fel de relatii de prietenie si vorbesc, in mod clar, despre posibilitatea unei ruperi a Aliantei in timp scurt. Traian Basescu nu a facut decat sa toarne gaz peste foc cu siretenia bunecunoscuta, dublata si de o vasta experienta politica, si nu mai putin de cunoasterea profunda a tipurilor de reactii pe care le au cei doi principali protagonisti, Ponta si Antonescu.

Dar USL se compune din inca doua formatiuni politice. UNPR, care joaca extrem de disciplinat alaturi de Victor Ponta si ai carui parlamentari fac parte din grupurile PSD de la Senat si Camera si PC. Partidul Conservator are o situatie mai speciala. In sensul ca, de mai mult timp, s-a desprins in mod explicit din parteneriatul cu PNL si din sfera de influenta a acestui partid.

Situatia Partidului Conservator merita o paranteza speciala. Desi a pornit la drum la pachet si in parteneriat cu PNL, PC a trecut cu arme si bagaje in subordinea PSD. Pentru ca aceasta intelegere, de data relativ recenta, sa fie pecetluita, Partidul Conservator va participa impreuna cu PSD la alegerile europarlamentare, avand rezervat si garantat un loc pe listele socialistilor. Se preconizeaza insa o operatie infinit mai spectaculoasa. Si anume schimbarea denumirii PC in Partidul Social Liberal. Oare de ce? Nu exclud deloc posibilitatea ca, in momentul divortului dintre PSD si PNL, Victor Ponta sa proclame supravietuirea USL prin intermediul conservatorilor rebotezati. Astfel incat sa devina mostenitorul simpatiei de care se va mai bucura la acea data ideea de USL.

Toate semnalele ne conduc la ideea ca este posibil ca, intr-un termen foarte scurt, intr-o forma sau alta, liberalii sa se desparta de social-democrati. Dar de ce ar face-o continuand sa sustina un Guvern al carui premier s-a dovedit neloial in parteneriatul cu liberalii?

Pe 30 decembrie este un moment extrem de sensibil pentru viata politica romaneasca. In mod natural, multi dintre senatori si deputati vor absenta. In primul rand, vor absenta cei din opozitie. In al doilea rand, foarte multi dintre parlamentarii puterii si-au aranjat concediile in alta parte decat Bucuresti, evident impreuna cu familiile lor. In principiu, este extrem de dificila crearea majoritatii necesare pentru respingerea obiectiilor presedintelui Traian Basescu si validarea bugetului.

Este cel mai bun moment in care PNL, daca ia aceasta decizie, ar putea lovi. Fortand caderea Guvernului Ponta si un alt fel de aranjament politic. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998