CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

USR – atac la Iohannis pe flancul Holzindustrie Schweighofer

0 comentarii / 3205 vizualizări / 6 decembrie 2018

USR lansează în parlament un atac foarte interesant, dar și foarte tăios, chiar dacă indirect, la adresa președintelui Klaus Iohannis, prin intermediul unei interpelări parlamentare către guvern.

Mai concret, deputatul Vlad Duruș a adresat zilele trecute o interpelare ministrului apelor şi pădurilor în care abordează una dintre temele cele mai delicate pentru actualul președinte, și anume defrișarea de păduri, unde lider e o firmă austriacă apropiată Cotrocenilor, celebra Holzindustrie Schweighofer.

”România a pierdut constant, în ultimii ani, suprafeţe importante de pădure. O spun cifrele oficiale care arată că în ţara noastră se defrişează aproximativ trei hectare de pădure pe oră” afirmă Duruș, care mai relevă că în mandatul lui Iohannis, adică din 2015 şi până în prezent, ”suprafaţa împădurită a ţării s-a diminuat cu peste 300.000 de hectare, ajungând la 6,5 milioane de hectare. Ritmul în care dispar suprafeţele împădurite este unul alarmant şi cere, din partea ministerului, o gestionare mai atentă a acestei probleme care lasă impresia că este scăpată de sub control. România mai are doar 27,3% din teritoriul ocupat de păduri, faţă de media europeană, de 36%. Trebuie să existe o grijă a ministerului pentru a reduce această barbarie din pădurile patriei. Aş spune că, dimpotrivă, în momentul de faţă se duce o luptă sub diverse pretexte, ca suprafaţa împădurită să scadă şi mai mult”.

Dacă s-ar fi limitat la fenomenul în ansamblu, la nivel național, ar mai fi fost cum ar mai fi fost, numai că deputatul USR susține, în continuare, că ”Maramureşul este unul dintre judeţele care a pierdut suprafeţe importante de păduri. Zona Borşa-Vişeu apare mereu ca exemplu negativ atunci când se vorbeşte despre exploatarea ilegală a pădurilor, iar conflictele dintre hoţii de lemne şi pădurari, poliţişti sau jandarmi fac parte din peisaj”.

”Vă rog, aşadar, domnule ministru, să-mi prezentaţi o situaţie cu suprafeţele de teren ocupate cu păduri în judeţul Maramureş, raportat la ultimii 20 de ani. De asemenea, solicit să-mi prezentaţi numărul de cazuri de furt de lemn investigat în judeţul Maramureş, în fiecare an, din ultimii 5 ani, valoarea contravenţiilor aplicate, valoarea pagubei şi a numărului de cazuri soluţionate” mai cere Duruș.

Or, se știe că Maramureș e exact zona unde au apărut, probabil, cel mai des acuzații la adresa dezastrului forestier produs de firma Holzindustrie Schweighofer.
Simplă coincidență sau atac politic voalat la președinte? (B.T.Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998