CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

USR – miracolul militarizat

8 comentarii / 10078 vizualizări / 12 decembrie 2016

”Dacă USR va accede în parlament după alegerile de duminică – nu mai vorbim de un eventual scor peste așteptări – vom asista, fără doar și poate, la cea mai mare surpriză electorală post-decembristă, mai mare chiar și decît plasarea PRM în poziția de al doilea partid al țării, în 2000”.

Ceea ce scriam pe 7 decembrie a devenit realitate ieri, în urma alegerilor; ba încă mai dihai de atît. Fantomaticul USR nu doar că a intrat în parlament, dar a făcut-o cu un scor relaxat, de peste 8%. Un scor care, prin prisma bunei credințe, nu are și nu va putea avea vreodată o explicație logică.
Nici măcar comparația cu experimentul PPDD din 2012 nu funcționează. Dan Diaconescu era un lider cu o anume carismă – foarte mare pentru unele segmente electorale – era o figură cunoscută de aproape două decenii și, cel mai important lucru, avea un vehicul media pe mînă care a contribuit decisiv la notorietatea și succesul său. Și totuși, nici măcar așa PPDD nu ar fi performat dacă nu ar fi existat un alt element: pe listele sale au fost înghesuiți de către formațiuni mai mari, în primul rînd PSD, candidați politicieni cu experiență, relații, forță și bani dar care aveau probleme prea mari de imagine pentru a fi asumați în alegeri de către respectivele partide. Se știe că ei au fost recuperați fără probleme după alegeri, cînd PPDD a fost dizolvat, practic, pe mai multe direcții.

USR nu a avut asemenea oameni, însă.

Nu a avut figuri cu o minimă notorietate, cu excepția duoului Nicușor-Clotilde, care nici măcar nu prea se înghit reciproc, s-a văzut clar.
Nu a avut activ de partid, sedii, bani (deși a avut mai mulți decît declară, totuși), organe de presă ”de casă” gata să ardă pe altarul victoriei, gen A3 sau RTV, nu a avut doctrină, statut, mesaje coerente, candidați cu discursuri remarcabile, sprijin extern.
Nu a avut organizare tradițională de partid, sloganuri, afișe și clipuri de campanie inteligente, ba chiar dimpotrivă.
Cu o singură organizație pe județ nu ai, în mod normal, nicio șansă.
USR nu a avut nici măcar o anume idee fixă, dar cu priză la marele public, gen cotă unică de impozitare de x% sau TVA redus pînă la y%.
În probleme majore, precum cea ridicată de Coaliția pentru Familie, chiar a scăldat-o, dînd mesaje contradictorii.
După victoria de la București, cînd USB a trimis un număr semnificativ de consilieri în administrația capitalei, nu s-a auzit de vreo acțiune sau inițiativă notabilă, cu excepția absenței lui Nicușor Dan de la ședințe. Și a faptului că mai toți au plecat, ulterior, să candideze pentru parlament de mult ce îi ardea grija cetățenilor bucureșteni.
Ca să fie tacîmul complet, într-o țară în care ideea de român verde și versul eminescian ”Cine au îndrăgit străinii/ Mînca-i-ar inima cîinii” încă au mare priză, USR a venit cu o listă de-a dreptul stranie de candidați cu nume de import, aproape te întrebi dacă nu o fi fost un criteriu de selecție.

Una peste alta, USR a fost o fată săracă, urîtă, neîngrijită, cam tălîmbă, arogantă, agresivă, leneșă, plicticoasă, indecisă, cu trecut nebulos, cu origini mai degrabă incerte, dar pe care – să vezi drăcie! – s-au îngrămădit o mulțime de pretendenți să-i ceară mîna.

Greu de găsit o explicație de fațadă pentru asemenea performanță.

Scormonind în ”mocirlă”, cum ar fi zis Cioloș, se poate găsi, însă, răspunsul.

USR a reușit pentru că e o creație a serviciilor secrete care a fost băgată pe gît PNL spre a-l canibaliza.
Este un caz unic în istoria politicii ca un partid să defileze braț la braț cu altul care se bate fix pentru același electorat, fără a exista o alianță între ele.
Alianțele, oficializate sau nu, se fac pentru a aduce segmente diferite de electorat în aceeași zonă de interese, nu pentru a egaliza voturile după principiul vaselor comunicante.
Decît dacă se vrea distrugerea unui partid în beneficiul altuia.

USR a luat, și în alegerile de la București și în cele pe țară o felie groasă din electoratul ”fratelui” PNL, contribuind la dezastrul acestuia.

Iar liberalii au știut asta tot timpul, dar au tăcut mîlc, respectînd ordinele ”de sus”.

Să nu ne imaginăm, bunăoară, că haosul din partid, de acum cîteva luni, în ce privește desemnarea candidatului de primar general a fost întîmplător; el a avut misiunea precisă de a dezgusta electoratul liberal bucureștean, iar profitoarea a fost aceeași grupare a lui Dan.

Dacă mai există un strop de bărbăție în partid, zilele care urmează vor aduce dezvăluiri din partea unor lideri despre cum li s-a trasat obligația de a-și armoniza acțiunile cu oamenii lui Nicușor în numele obiectivului de prioritate maximă ”USR în parlament”.

Deocamdată, primul ”bărbat” liberal s-a dovedit candidata de la București pentru deputăție Violeta Vijulie, care a scris azi, pe Facebook:

”A realizat si PNL ceva in campania asta: a facut USR „marele castigator” al acestor alegeri!
UPdate: 1. Acest post nu este o ironie, este o observatie pertinenta. 2. Stiu ca vi se pare incredibil, dar toata campania mesajele noastre au avut mai multa grija sa sustina si sa promoveze USR, in locul propriului partid, in mod constient, nu din greseala! 3. Am promovat USR direct, prin sustinere fatisa, dar si indirect, bineinteles, prin campania execrabila facuta de PNL, cea mai proasta facuta vreodata. 4. USR a avut ca principal adversar PNL, nu PSD. 5. USR, din aroganta, a profitat prea putin de greselile si sustinerea PNL, obtinand un moderat scor de 10%, care nu reprezinta nicidecum revolutia „tinerilor frumoși si liberi””.

Vor mai fi și alții…

E posibil ca un partid să fie, în ziua de azi, o creație integrală a serviciilor secrete?

Să urmărim o declarație:

„Ceea ce se întîmplă în prezent e de-a dreptul dramatic. România a ajuns să fie condusă la vîrf de oameni ai serviciilor secrete, iar opoziția actuală este constituită din aceiași oameni, ceea ce face să nu existe o alternativă reală. Este un moment culminant, cînd trebuie să apară altceva, o nouă structură, o nouă șansă, o nouă speranță(…) Nu e posibil nici ca societatea civilă să fie constituită din aceleași figuri de intelectuali mai mult sau mai puțin dubioși, ca românii să fie influențați de aceiași formatori de opinie, unii de-a dreptul penibili”.

Nu e din actuala campanie.
Ci dintr-un interviu dat subsemnatului de Emil Constantinescu în luna noiembrie a anului 2005.

Dacă acum 11 ani, conform fostului președinte, serviciile controlau și puterea și opoziția, unde să se fi ajuns după mandatele lui Traian Băsescu, sfîntul protector al structurilor de forță?

Vă lăsăm pe dvs. să dați răspunsul, stimați cititori.

Același Emil Constantinescu avertiza, cu altă ocazie, încă de acum niște ani buni, că există o bătălie majoră la nivelul structurilor oligarhic-securiste de a lichida partidele istorice în favoarea unor creații politice noi, artificiale, fără rădăcini profunde, fără trecut glorios, fără doctrină, fără blazon. Partide care să poată fi manevrate după bunul plac.

Am adăuga noi, care să facă fuziuni și alianțe contra naturii, care să schimbe afilierile internaționale peste noapte, care să renunțe la doctrine și la vocile incomode, indiferent de valoare, care să promoveze lideri anonimi la ordin și să militeze pentru obiective impuse.

După absorbția PSDR de către FDSN și distrugerea PNTCD, liberalii rămăseseră ultimul bastion istoric din politică. Ultimii doi ani au fost aspri: fuziunea cu PDL a dat o primă mare lovitură, apoi o conducere de-a dreptul ridicolă, eliminarea unor nume sonore precum Theodor Paleologu (lăudabil scorul ca independent), Călin Popescu Tăriceanu șamd, trecerea de la ALDE la PPE fără asumarea unei noi doctrine, plasarea la remorca unui șef de stat imobil și a unui premier de import, în fine, relația aiuritoare cu USR, care l-a prăbușit în alegeri.

În mod normal, din acest moment ar trebui să înceapă reconstrucția din temelii a formațiunii și punerea ei pe baze trainice, în primul rînd doctrinare.

Din păcate, sunt șanse mari ca următoarele cîteva luni să aducă fenomenul invers: desfacerea PNL pe cîteva direcții: ALDE, USR, PMP, poate chiar PSD și sucombarea definitivă a partidului Brătienilor.

Artizanii Marii Uniri s-ar putea să nu mai prindă centenarul acesteia.

Iar USR pare programat să devină noul UNPR, partidul umflat cu pompa și comandat din exteriorul său, în numele unor noi ”interese naționale”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. Ce vor face in Parlament? Vor spune NU tuturor proiectelor, asa cum fac la CGMB, fara vreo alternativa. Noroc ca nu vor conta, vor fi cantitate neglijabila.

 2. cred ca adevarul este undeva pe la mijloc. pe de o parte „tinerii frumosi si liberi” – sau care se cred liberi si care nu au apucat inca sa simta gustul puterii, si pe de alta parte serviciile. sa nu uitam ca majoritatea politicienilor usureaza munca serviciilor prin activitatea lor mai mult sau mai putin infractionala. oricand pot intra in puscarie, nu au intrat pentru ca stau cuminti. cei care se agita prea tare sunt speriati putin, sau chiar intra la mititica dar pentru fapte minore (vezi cazul nastase, becali,..)doar cat sa-i sperie si sa-i scoata din linia intai. in rest, daca rabda puscaria si sunt cuminti si nu dau in gat pe altii, raman cu banii.
  pentru linistirea „pulimii” se mai fabrica cate un partidulet care sa mai dea o speranta ca nu e totul pirdut. pe langa cei ” la ordin” mai dau navala si cativa idealisti, cativa carieristi, tacamul normal la un partid. daca este nevoie, e infestat cu vechi cadre ( vezi pru). in rest, noi sa fim sanatosi si romania sa prospere ( da’ nu e cazu’)

 3. Buna analiza, ce sa zic? Insa ati uitat sa precizati ca, de fapt, conducerea USR este formata din reptilieni annunaki si ca, pe langa Soros, care a cumparat deja 50%+1 din Romania, la urmatoarele alegeri vor fi finantati si de Warren Buffett si de familia Rotschild, care au „pus ochii” pe Romania. Daca ma intelegeti ce vreau sa spun…

 4. Omul face o analiza pertinenta. Este o părere și trebuie tratată ca atare, totuși se bazează pe multe adevăruri de necontestat. Dacă ne lăsam prostiri și ingoram aceste adevăruri, ne vom scufunda in mocirla. Mocirla Securității de data asta, care pute și dăunează mult mai grav decât cea „Rosie”

 5. :) … nici nu ai sa intelegi vreodata ce-i cu usr :)
  nu poti sa-ti inchipui, asa-i ? nu cer de pomana de la nimeni, nu iau bani de la nimeni deci asa ceva nu exista :)))
  cat despre minciunile din text, nu ma obosesc sa-ti spun. ah, si baga-l pe penalul de srs la inaintare, pentru „credibilitate” liberala :))))

  • Pe fb exista inca cererile usr de bani,donatii,….Cum spuneti ca nu iau bani de la nimeni?! Traiesc cu aer?!

 6. Am votat USR!, de 25 de ani votam partide istorice , intai pe Ion Ratiu, dupa aceea Conventia Democratica cu marea speranta Emil Constantinescu cel invins de securisti(securitii Basescu)-am fost convinsi ca am castigat ca democratia a invins ca vom trai noi si copiii nostri intr-o tara libera unde valoarea individuala iti va oferi confortul existential si bucuria libertatii exprimarii de orice natura care ne face intr-un mod atat de frumos diferiti .
  Am crezut cu adevarat ca in starsit s-a terminat cu comunismul atunci cand a castigat alianta DA in frunte cu Basescu , lucrurile nu au stat asa , nu stiu cine-si mai aduce aminte dar primele vizite ale lui basescu au fost la institutiile de forta ale sistemului (MI MJ SRI…) instituind „statul de drept” intr-un regim cu „sef”- dezamagire totala in care astazi ce e alb maine poate deveni gri sau negru in functie de interesele clasei conducatoare .
  PNL-ul de azi este intr-o degringolada , nu puteam sa-l votam dintr-o multitudine de motive , nu poti defila cu Gorghiu care nu spune nimic , nu poti pune candidat pe marian munteanu la primarie (nu poti sa numesti pe rand mai multi candidati la primaria capitalei) , ca partid mare nu poti sa-ti dizolvi personalitatea doar pentru ca asa ni se transmite de la cotroceni si nu poti sa sustii premieri doar pentru ca sunt obedienti la indicatiile externe in numele securitatii nationale . Asa ca pana la reformarea PNL-ului am votat solutia imorala USR! ( fiind intrutot de acord cu articolul de mai sus-partid de laboartor si nevand varianta trebuia sa votez)

 7. Am votat si voi vota PNL-ul fara a fi membru al acestui partid si nu-l voi trada niciodata. Aceiasi ziaristi, de doi bani, care propaga teoria conspiratiei, l-au facut in fel si chip pe Crin Antonescu pana cand acesta a trebuit sa-si dea demisia.Acum , tot ei il regreta pe Antonescu.Acum a aparut USR-ul ca urmare a unei vointe sincere de schimbare a clasei politice.Pentru acelasi tip de jurnalisti, USR este mana serviciilor secrete, a lui soros, eventual a vaticanului sau eventual a extraterestilor. De fapt, in nulitatea lor, ei nu fac altceva decat jocul unora de tipul lui Ghita care in disperare se agata cu unghile de orice pentru a inprosca in oricare incearca sa faca ceva bun in tara aceasta.
  De fapt aceasta canalie,care nu mai are sprijinul prietenilor din servicii, cu care era la toarta pe vremea cand castiga toate licitatiile guvernamentale de milioane de euro,acum cand urmeaza sa stea cel putin 10 ani la puscarie, inproasca cu noroi, prin acolitii lui de la televixiune de nisa pe care o finantaza, in toti oamenii onesti care vor sa faca ceva pt a mai reduce din voruptia asta care ne macina. Nu dau doi bani pe acesti ziaristi care , manipulati sau nu, aflati in slujba unora sau altora, nu fac decat sa distruga dramul de liberalism care a mai ramas in aceasta tara. Sunt de acord ca dupa Antonescu, s-au perindat la conducerea pnl oameni fara carisma, foarte stersi care n-au reusit sa coaguleze in jurul unei idei clare, un electorat masiv. Este de ademenea de inteles ca o parte din electoratul pnl a sustinut la alegeri usr,deoarece tocmai acestia sunt cei care doresc innoirea clasei politice cu oameni incoruptibili.Electoratul psd va ramane intodeauna acelasi, care nu urmareste decat,, ce mai putem primi ,, si nu ce trebuie sa dam noi pentru prosperitatea noastra.
  Faptul ca esti corupt, ca esti condamnat, ca esti urmarit penal, pentru acest electorat nu inseamna nimic, dimpotriva , in manipularea la care sunt supusi, a devenit o virtute sa fi cercetat de dna. Important este sa primeasca cat mai repede si cat mai mult.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998