CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

USR – partidul papusilor Muppets si o premiera politica post-decembrista

10 comentarii / 5089 vizualizări / 8 august 2019

USR vrea cu tot dinadinsul să-și asume titlul de cel mai bezmetic partid autohton, iar cea mai clară dovadă o reprezintă chiar modul său de acțiune, în special în privința organizării interne. Nu știm dacă USR e un partid condus de niște păpușari nevăzuți din afară formațiunii, cum se scrie adesea în media, dar sigur e că pare a fi un partid al păpușilor Muppets.

O știre din presa de azi ne amintește un element aiuritor petrecut acum o lună, dar care fusese dat uitării: luna viitoare se alege o nouă conducere a USR și se conturează deja candidații, e vorba de Cosette Chichirău, Liviu David, Alexandru Cristian Surcel și Vișinel Bălan.

Și cu ocazia asta, cum spuneam, ne amintim că la congresul din 12 iulie, Dan Barna, desemnat președinte la congresul din noiembrie 2017, a fost ales candidat al USR pentru alegerile prezidențiale și confirmat ulterior drept candidat al alianței USR-PLUS.

La același congres din iulie, Barna a declarat: „În această toamnă, în 14 septembrie, vom avea Congresul pentru alegerea conducerii partidului. A expirat mandatul de doi ani pe care actualul Birou Naţional şi eu îl avem. Vom avea alegeri şi pentru acea alegere, preşedintele în opinia mea, asta o să le propun colegilor la Congres, ar trebui ales chiar de către toţi membrii partidului, pentru a avea o legitimitate firească şi specifică mecanismelor democratice pe care le avem în USR”.

Întrebat dacă va fi mai candida şi la şefia USR dacă va fi desemnat candidatul partidului la prezidenţiale, Dan Barna a răspuns: „Da, aş dori să continui mandatul pe care îl am în prezent pentru că e o construcţie importantă în care cred foarte mult”.
La acea vreme, la cald, povestea congresului din toamnă a trecut mai degrabă neobservată.

Acum, însă, să tragem linie și să adunăm, la rece:

Între 1 și 3 septembrie, membrii USR își vor alege prin vot electronic președintele partidului, iar pe 14 septembrie un nou congres va valida respectivele alegeri și va desemna restul conducerii partidului.

De aici, două concluzii greu de digerat:
1) USR poate ajunge în situația de a ataca alegerile prezidențiale cu o nouă structură de conducere, care va trebui să se integreze rapid în peisaj, pentru că în octombrie începe campania.
2) USR poate ajunge în situația de a avea un alt președinte, să zicem Cosette Chichirău, ceea ce va face ca Dan Barna să intre în alegeri cu sloganul neoficial ”Nu l-au votat ai lui președinte al partidului, votați-l dumneavoastră președinte al țării!”.

Ideea că Barna ar putea rata șefia propriului partid fix înaintea prezidențialelor e halucinantă. Niciodată vreun partid nu s-a mai pus conștient într-o astfel de situație de mare risc.
Pe de altă parte, dacă ar fi ales președinte de partid și apoi al țării, USR va trebui să organizeze iar, imediat, alegeri interne și congres pentru un nou președinte în condițiile. Trei congrese în cîteva luni ar fi un alt record negativ.

De ce toate astea cînd alegerile din partid puteau fi lesne amînate după prezidențiale?
Mister total, situație fără precedent la noi.

Vicepreședintele USR, deputatul Cristian Seidler, e foarte relaxat cînd declară pentru Inpolitics că e chiar o idee bună ca un candidat prezidențial să nu fie și liderul partidului și nu vede nicio problemă dacă Dan Barna candidează la președinția țării după ce ar putea fi înfrînt în alegerile interne: ”Nu e nicio tragedie dacă se întîmplă asta. Asta e o prejudecată. Alegerile se fac pentru că așa s-a stabilit la congresul anterior. Un partid aflat la început nu provoacă congrese la patru ani, regula e de patru ani, dar în statutul nostru scrie foarte clar că următoarele alegeri au loc după cele europarlamentare”.

Nu știm dacă decizia fără precedent a USR e sau nu o tragedie, conform lui Seidler, dar a luat deja startul pentru fotoliul de președinte al partidului și încă în forță, cu atacuri deloc blînde.

Deputata Cosette Chichirău și-a anunțat candidatura, cum spuneam, dar a ținut să puncteze, conform G4Media, că ”Cel mai important lucru pe care îl am de spus despre organizarea internă a partidului este că apartenența la ”clan” nu mai poate să fie un criteriu pentru promovarea oamenilor (…) Team-building-ul președintelui va dispărea. Pentru că în USR nu avem nevoie de cultul personalității”.

Ceea ce e un afront direct la adresa lui Dan Barna, prezidențiabilul USR, acuzat, iată, că a promovat, ca președinte, ”apartenența la clan”, cultul personalității și colaborarea strict cu anumite persoane, vezi referirea la tema-building.

Una peste alta, congresul USR din septembrie care putea fi lesne amînat pînă după prezidențiale, mai ales că tribunalul nici nu a validat încă modificările la statut operate la congresul din iulie, ar putea crea premisele cele mai ciudate candidaturi post-decembriste: a unui politician care vrea șefia statului după ce a fost respins prin vot de proprii membri la șefia partidului care îl susține. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

10 Comentarii

 1. Întârzie scriptul de la SRI și e aproape ora 16, sunt tot un pachet de nervi, pe bune!!! Sau pe muine!!!

  • Parpanghele, bah, am auzit ca Iohannis ar fi zis azi ca desfiinteaza institutii. S-o fi referit la voi, la jandarmerie, ce zici?
   Iohannis, sefu’, jupanu’, stii tu

   • Când ies din sediul SRI, în fiecare seară la ora 16, mă îmbăt că porcu’ și spun prostii.

 2. Cristian Seidler a fot elegant cu Inpolitics. Pentru a observa eleganta cuiva, trebuie sa fii si tu insuti educat, cat de cat.
  Da, nu numai ca nu e o tragedie, ci este chiar un experiment interesant si care ar putea sparge toate tiparele in care stam inchistati de 30 de ani. In primul rand cel care consta in rolul conducator al liderului de partid. Am spus-o si o repet, membrii, simpatizantii si votantii USR sunt o alta categorie de electorat, una rafinata in 30 ani de esec permanentizat in politica romaneasca si nu numai. Sunt pur si simplu croiti altfel.
  Chiar nu e nicio problema pentru membrii USR sa voteze un candidat al USR care nu este si liderul partidului. De ce ma rog ar trebui sa fie? Liderul partidului trebuie sa fie competent la partid, iar candidatul pentru Cotroceni pentru Cotroceni, cele doua pozitii sunt foarte diferite si divergente in mare masura, unde e problema? De ce oare nu ne putem debarasa de mentalitatea ca trebuie sa existe un jupan al trebii, un fel de sef peste toti? In genul lui Ceausescu, Iliescu, Basescu, Putin, Churchill sau Hitler. De ce sa nu luam in consideratie situatia diametral opusa in care functiile de sef al statului sau chiar sef al executivului sunt indeplinite foarte bine de functionari pe cat de competenti si onesti, pe atat de anonimi pentru opinia publica? De ce n-am lua ca modele situatiile din state precum Elvetia (in primul rand), tarile nordice sau chiar alte state occidentale puternice cu democratie parlamentara, de genul Germaniei, Austriei, etc? De ce seful absolut trebuie sa fie la Cotroceni precum un monarh absolut?

  • Regret primul comentariu, SRI m-a crescut de mic și mi-a dat un cauciuc să mă desfășor.
   Un pic de răbdare dacă aș fi avut, acum eram departe, în niciun caz un trepanat dependent de banii statului urlând libertarianism din toți rărunchii.
   Jupânii SRI sunt toți în umbră, de ce ar avea nevoie de slugi jupân? Slugile să fie slugi și cât mai multe!

 3. Și totuși, de ce n-a vrut SRI să-mi dea și mie script cu lebăda neagră ca lui Tapalabă și Dogimuiu?

 4. Pt borderline exista tratement! Cum pt asd exista frânghia sa se sinucida, tot asa si pt borderline, sa nu zic schizofrenie exista medicamente! Asta e pt Franklin si pt Franklin!

  • Curios e că același tratament e valabil și pentru pesediști. Se pare că e unica soluție.

 5. @franklin! Adevar grăit-ai! Desteptul cedeaza primul” asa ca ai de ales!

  • Românii au fost de la fragede începuturi niște deștepți. Au tot cedat până când au ajuns iobagi ceea ce au și rămas. Dar deștepți!!! :)))))))))

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998