CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Va exploda bomba ADN in cazul Ceausestilor?

0 comentarii / 2231 vizualizări / 21 iulie 2010

În cîteva luni, românii ar putea afla răspunsul la o întrebare care, să recunoaștem deschis, a preocupat multă vremea societatea post-decembristă: sunt sau nu Ceaușeștii înhumați la Ghencea? Numai că răspunsul ar putea veni însoțit de un altul, cu potențial exploziv: care este adevărata cauză a morții celor doi?

E foarte greu de imaginat ce consecințe ar putea avea o eventuală constatare a specialiștilor, după analiza ADN-ului recoltat azi, potrivit căreia nu e vorba de fostul cuplu dictator, ci de alte persoane. Întreaga istorie a momentelor din decembrie ar trebui, probabil, rescrisă. Încă și mai gravă, însă, ar fi o altă constatare: aceea că foștii dictatori nu au murit în urma execuției oficial.

Cum se știe, testele ADN pot releva categoric cauza reală a morții, care, în situația Ceaușeștilor, ar trebui să fie provocată de gloanțele plutonului de execuție. (Amară ironie a sorții, una dintre metodele folosite în diagnosticarea cu ajutorul ADN poartă numele PCR!). Dacă analizele ar demonstra, însă, că alta a fost cauza decesului, situația s-ar complica exponențial, inclusiv politic. Reamintim că, în anii scurși de la revoluție, au existat nenumărate opinii potrivit cărora execuția ar fi fost simulată, că Ceaușeștii ar fi fost torturați cumplit pentru a spune numerele conturilor secrete, că ar fi fost otrăviți și abia apoi împușcați șamd.

Unul dintre personajele care l-au asistat pe Gelu Voican Voiculescu la înhumarea Ceaușeștilor, revoluționara Cerasela Barjac, declara la TV, acum doi ani, că, atunci cînd a fost îngropat, ”Nicolae Ceaușescu nu avea nici pe corp, nici pe față urme de gloanțe sau de sînge. Paltonul lui era ciuruit, dar costumul, cămașa și maieul erau imaculate. În schimb, avea unghiile smulse, iar pe corp apăreau mai multe semne de tortură”. Cerasela Barjac, trebuie spus, a asistat inclusiv la scoaterea celor două cadavre din frigiderele de la morgă și a ajutat la așezarea lor în sicrie. Ea apare și în casetele video filmate în acele momente. Barjac a mai spus că fața lui Nicolae Ceaușescu ”era nefiresc de caldă în momentul în care acesta a fost scos din frigider, iar haina fostului dictator părea extrem de sărăcăcioasă și mîncată de molii, de parca nu ar fi aparținut unui președinte”.

Cerasela Barjac a declarat cu tărie că, în opinia sa, motivul real pentru care autoritățile s-au opus cu îndărătnicie dezhumării fostului cuplu de dictatori, este teama că se va constata că cei doi au fost torturați. Nu a fost singura opinie de acest tip, de-a lungul anilor.

Desigur, fantezia le poate juca feste multor martori ai evenimentelor. Și totuși, cum spuneam, e greu de anticipat ce consecințe ar putea avea descoperirea că moartea Ceaușeștilor a fost alta decît cea prezentată oficial, adică execuția la zid. Care execuție, suspect de rapidă, insuficient argumentată juridic și încă în ziua de Crăciun, a stîrnit și așa proteste vii și controverse fără număr. Cel puțin teoretic, o asemenea descoperire ar putea duce la deschiderea unui dosar penal pentru toți cei implicați în procesul și execuția Ceaușeștilor, dacă nu chiar și a lui Ion Iliescu, chiar dacă e posibilă prescrierea faptelor, din cauza celor 21 de ani scurși.

Ar fi dispuși urmașii legali ai celor doi dictatori să demareze o acțiune în justiție, într-o asemenea eventualitate? Contactat de Inpolitics, profesorul universitar Mircea Opran, soțul Zoiei Ceaușescu, afirmă că nu poate da, acum, un răspuns: ”Să așteptăm întîi rezultatele complete ale testelor ADN și abia apoi, funcție de ce vor evidenția acestea, vom decide care vor fi pașii pe care îi vom urma pe mai departe, dacă ne vom adresa ori nu Justiției și așa mai departe. Mai mult de atît vă rog să mă înțelegeți că nu pot spune în acest moment!”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998