CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Va exploda bomba ”Nichita” la Consiliul National al PSD?

0 comentarii / 1832 vizualizări / 9 martie 2010

Peste numai două zile, în PSD ar putea exploda o bombă de proporții, care ar marca fractura aproape totală a partidului de azi cu perioada de glorie dintre 1992-2004. E vorba de posibila înfrîngere a lui Adrian Năstase în lupta pentru un nou fotoliu de lider al Consiliului Național, în favoarea mult mai puțin celebrului Gheorghe Nichita, primarul Iașilor.

Nichita ar avea cca.420 de voturi la Consiliul Național
Aparent, candidatura lui Nichita e una menită să arate că în PSD există competiție și nu se merge pe ideea de candidați unici. Numai că ultimele informații de culise atestă că Nichita ar putea fi un soi de Victor Ponta al Consiliului Național, adică un om creditat cu șanse slabe, dar propulsat spre victorie de o conjunctură favorabilă, recte o alianță ad-hoc anti-Năstase a baronilor din teritoriu.

De altfel, Nichita nici nu ar fi candidat dacă nu ar exista șanse reale, la calculul hîrtiei. În acest moment, din informațiile Inpolitics, primarul de Iași contabilizează minim 420 de voturi din maximul de 751, care se înregistrează la Consiliu, ceea ce i-ar putea asigura lejer victoria. În favoarea lui s-ar pronunța majoritatea organizațiilor din Ardeal, Oltenia și Moldova (cu excepția Vaslului ori Sucevei), fostul premier stînd ceva mai bine în restul Munteniei.

De asemenea, Nichita beneficiază de sprijinul lui Vanghelie, dar și de cel, discret, al lui Liviu Dragnea, secretarul general al PSD. În plus, se vehiculează că nici Victor Ponta – deși îl susține oficial pe fostul premier – nu ar fi deranjat dacă Năstase ar fi înlocuit cu un lider pe care l-ar domina mult mai lesne, în planul anvergurii politice. Duminică noaptea, sosit intempestiv la București, Nichita a avut mai multe întrevederi de taină unde a fost asigurat de sprijinul suficient de multor filiale pentru a avea victoria asigurată. Singurul ”accident” care ar putea stopa candidatura lui Nichita, în acest moment, ar fi decizia de intrare în luptă a lui Mircea Geoană, însuși, dar fostul lider PSD și-ar fi anunțat aseară apropiații că nu va candida sub nicio formă.

Nichita: ” Candidez pentru că am ceva de oferit”
Contactat de Inpolitics, Gheorghe Nichita susține că are ”un proiect politic bazat pe experienţa mea, proiect care cred că poate câştiga încrederea colegilor din PSD. Nu candidez împotriva lui Adrian Năstase şi nici nu candidez pentru a obţine o funcţie politică. Candidez pentru că am ceva de oferit. Pun la dispoziţia partidului o alternativă bazata pe experienţa mea organizatorică, si confirmată de rezultatele obţinute în bătăliile din teritoriu din ultimul ciclu electoral. Şi să nu uităm că şi preşedintele Victor Ponta, în proiectul său politic cu care a câştigat la Congres, şi-a manifestat opţiunea pentru o conducere formată din oameni validaţi de rezultatele din teritoriu, care au legătura directă cu baza electoratului. Iar eu mă consider un astfel de exemplu”. El spune că, la Consiliul de joi nu va fi o luptă, pentru că e păgubos: ”Acest gen de abordare bazat pe dispute interne şi energia consumată pentru ele ne-au adus în situaţia de a rămâne în opoziţie în toţi aceşti ani. Este o competiţie bazată pe idei şi proiecte şi eu vin în faţa colegilor mei pentru a le prezenta o alternativă. Este necesar ca la vârful partidului să se adune oameni cu experienţă, cu credibilitate, oameni care au câştigat alegerile în ultimele mandate. Cred că prin activitatea mea pot să aduc această experienţă. Este nevoie să completăm echipa de conducere a partidului cu oameni care reprezintă cu adevărat social-democraţia, care prin faptele lor demonstrează acest lucru şi nu doar prin principiile pe care le susţin. Am observat că de multe ori vorbim frumos la televizor, dar nu reuşim să câştigăm încrederea oamenilor. Acest lucru trebuie să se schimbe dacă vrem să câştigăm în 2012 şi apoi în 2014”.

Nu renunță la primăria Iașilor
El mai spune că va renunța la funcția de vicepreședinte, dacă va fi ales la șefia Consiliului Național, dar în niciun caz la cea de primar de Iași: ”Sunt 2 misiuni importante, pe paliere diferite şi sunt convins că pot face faţă ambelor funcţii. Şi până acum am fost vicepreşedinte al partidului şi în acelaşi timp primar şi m-am descurcat. Voi continua să mă bat pentru oraşul meu şi pentru proiectele ieşenilor, ca orice primar responsabil. Activitatea de primar nu este un impediment, ci din contră, un atu. Având legătura directă cu oamenii, având experienţa conducerii unei structuri complexe cum este Primăria Municipiului Iaşi, sunt convins că pot conduce cu succes şi Consiliul Naţional al PSD” .

Nichita mai spune că: ”Trebuie să folosim următorii 2 ani pe care îi avem până la următoarele alegeri locale pentru a face o opoziţie puternică la actuala putere care tinde să acapareze România. Trebuie în acelaşi timp să ne organizăm şi să atragem noi membri şi simpatizanţi. Îmi doresc ca printr-o politică social-democrată modernă, responsabilă şi bazată pe oameni competenţi, să eliminăm suspiciunile de partid nedemocratic, acuzat de coruptie şi de neocomunism şi să refacem legăturile cu electoratul nostru, oferindu-i o alternativă serioasă, profesionistă, care să îi protejeze interesele. Aceasta este cheia câştigării viitoarelor alegeri în România de către PSD”.

Rămîne Hrebenciuc ultimul mohican ”pedeserist” în funcție?
Dacă la Consiliul Național de joi se va înregistra marea surpriză, se cheamă că PSD, în forma actuală, nu prea mai are nicio legătură cu echipa de dinaintea intrării în opoziție, în 2005: Năstase va rămîne simplu membru, la fel ca greii Iliescu ori Mitrea, și la fel cum are toate șansele să rămînă și Geoană, după ședința de miercuri a Senatului. Ultimul mohican în vreo funcție, cea de lider de grup, eternul și fascinantul Hrebenciuc, ar putea fi tras, de asemenea, pe linie moartă în sesiunea din toamnă. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998