CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Va exploda bomba Olosz la congresul UDMR?

0 comentarii / 1360 vizualizări / 25 februarie 2011

Pînă deunăzi, congresul UDMR părea o cursă în care se știe dinainte calul cîștigător, respectiv Kelemen Hunor, pentru că e în cea mai bună formă, are ”proprietarii” cei mai pricepuți, iar adversarii lui direcți par mai degrabă gloabe decît armăsari pur-sînge. (O comparație literară deloc deplasată pentru urmașii unui popor venit în Europa în șaua calului).

Și dacă, totuși, la congresul UDMR de sîmbătă cade bomba numit Olosz Gergely? Informații de ultimă oră care se vehiculează în mediile politice și de presă acreditează ideea unor pregătiri subterane masive, în ultima vreme, pentru a se asigura victoria candidatului amintit în dauna lui Kelemen Hunor, preferatul lui Marko Belo și al vechii gărzi. Se vorbește, în primul rînd, de cumpărări masive de voturi la bucată ale delegaților la congres, pe sume uriașe. Olosz Gergely afirmă explicit, într-un interviu din ”Evenimentul zilei”, că tabăra lui Kelemen a aruncat bani grei în joc, inclusiv prin intermediul unor ministere, pentru a-și asigura victoria. Numai că surse apropiate vechii gărzi susțin contrariul, pentru Inpolitics, anume că de cîteva săptămîni se derulează un comerț în toată regula cu voturi în favoarea lui Gergely. Indiferent cine le cumpără și cum, e pentru prima oară cînd apar asemenea suspiciuni la un for al UDMR, ceea ce grăiește de la sine.

O altă informație este că celălalt contracandidat al lui Hunor, consilierul prezidențial Peter Eckstein, își va anunța retragerea în favoarea lui Gergely, sporind numărul de voturi al acestuia. De altfel, se spune că Eckstein a fost de la bun început doar un ”iepure”, menit să creeze impresia că Traian Băsescu ar miza pe el și nu pe Gergely, la conducerea UDMR.

De ce ar vrea Băsescu să iasă Gergely și nu Hunor? Simplu: în vreme ce Hunor este continuatorul politicii lui Marko Belo, care a mizat pe un UDMR capabil să facă jocuri ”elastice”, fie cu CDR, fie cu PSD, fie cu democrat-liberalii, Gergely este deja arondat PDL și Cotrocenilor. El a declarat de mai multă vreme că e adeptul unui parteneriat pe termen lung cu PDL, ori o asemenea alianță e exact ce îi trebuie șefului statului pentru a fi sigur că nu se schimbă majoritatea de care depinde suspendarea sa.
E probabil, deci, că palatul Cotroceni a aruncat în joc toate resursele, în ultima vreme, pentru a asigura victoria fostului șef al ANRE, al cărui frate, în treacăt fie spus, este consilierul Elenei Udrea.
Un alt sprijin pentru Gergely vine, cel puțin declarativ, de la Budapesta, acolo unde premierul Viktor Orban nu ar fi deranjat de schimbarea conducerii actuale a formațiunii, cu care nu are cele mai bune relații. E clar că relațiile lui Gergely cu FIDESZ-ul ungar sunt mult mai bune decît cele ale echipei lui Marko Belo, și nu e exclus ca el să fi primit sprijin consistent și pe canalele budapestane. În consecință, meciul de sîmbătă, de la Oradea, se joacă, iar rezultatul, cum spuneam, nu mai e defel atît de previzibil precum se lăsase impresia pînă nu demult. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998