CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Va fi Elena Udrea candidatul PDL la primaria capitalei?

0 comentarii / 1824 vizualizări / 11 aprilie 2010

Se spune că românii nu vor o femeie în frunte, din cauza unei educații politico-civice precare. Dar bucureștenii, cei mai școliți din țară, ar accepta așa ceva?
Dilema frămîntă PDL, pentru că o anume parte a formațiunii o vrea pe Elena Udrea candidat la primăria generală, peste doi ani, ca test pentru un eventual pas înainte, în 2014, la președinție.

Surse din PDL afirmă că marea cîștigătoare la congresul PDL din iulie va fi axa Băsescu-Elena Udrea-Gheorghe Falcă, în dauna trioului Blaga-Berceanu-Videanu. Videanu și Berceanu vor fi nevoiți să aleagă între calitatea de ministru și cea de prim-vicepreședinte al PDL, or, știm cu toții care va fi prima opțiune, ceea ce înseamnă un pas înapoi, ierarhic, cel puțin pentru Videanu. În schimb, sunt șanse mari ca unul dintre cele patru posturi de prim-vice să fie ocupat de Gheorghe Falcă, primarul de Arad, aflat în ascensiune, iar alte două de Gheorghe Flutur și Roberta Anastase.

Din postul de simplu vicepreședinte, Elena Udrea va reflecta, foarte atent, în perioada următoare, la viitorul său politic. Candidatura la președinție, care a recunoscut că nu i-ar displăcea, ar putea deveni o realitate, dar, din cîte se pare, ea va fi condiționată de un test prealabil, respectiv candidatura la primăria generală. În presă s-a vorbit insistent că marele favorit ar fi Liviu Negoiță, dar sursele mai sus citate afirmă că nici nu se pune problema, atît timp cît primarul sectorului 3 este omul de încredere al lui Adriean Videanu, un adversar, în interiorul PDL, al grupării devotate lui Băsescu. Mai mult, pe la colțuri se șușotește că Negoiță ar putea avea, curînd, oarece dureri de cap cu DNA, ca să îi iasă complet din cap ideea primăriei generale.

În replică, nici aripa anti-Udrea nu stă cu mîinile în sîn, dovadă declarația recentă, dintr-un interviu, a lui Vasile Blaga, potrivit căreia românii ar fi misogini și nu votează femei în funcții înalte. Pe de altă parte, Videanu a primit în ultimele zile două lovituri teribile, e vorba de dezvăluirile presei privind terenul pe care și-a făcut palat, la Snagov, precum și ruperea PRM de alianța cu oamenii săi din Consiliul General, manevră care i-ar putea da peste cap multe planuri de afaceri. Colac peste pupăză, Vadim amenință că va scoate la lumină multe afaceri necurate patronate de gașca de consilieri controlați de Videanu, la Capitală, ceea ce înseamnă și mai multe probleme de imagine pentru liderul democrat-liberal.

De ce ar vrea Băsescu, însă, promovarea Elenei Udrea? Simplu, actualul președinte a învățat demult o lecție, aceea că, în politică, femeile sunt mult mai devotate celui care le sprijină cariera și mai puțin supuse tentației de a se debarasa de binefăcător, odată văzute cu sacii în căruță. Așa se explică promovarea insistentă, uneori chiar exagerată, de către Băsescu în funcții grele în stat a unor femei precum Anca Boagiu (viitor președinte al Senatului, mai mult ca sigur), Roberta Anastase, Sulfina Barbu șamd, deși, per ansamblu, PDL poate fi considerat un partid de-a dreptul misogin. Dacă vrea să facă jocurile în politica românească și după 2014, Băsescu va miza mai degrabă pe o femeie ca Elena Udrea decît pe lideri ca Vasile Blaga, Liviu Negoiță, Adriean Videanu sau Radu Berceanu.

Deocamdată, un atu major al Elenei Udrea în campania pentru primăria generală ar fi sprijinul acordat de cel puțin trei primari de sector, Neculai Onțanu, Cristian Poteraș și, vrînd-nevrînd, Liviu Negoiță. Campania de termoizolare a blocurilor, de care vor beneficia zecii de mii de familii pînă în 2012, este derulată cu fonduri dirijate de ministerul Dezvoltării Regionale, al Elenei Udrea, iar acestor lucrări li se vor adăuga în mod cert și altele, similare, că nu degeaba decreta blonda, recent, că ministerul său va fi unul al construcțiilor. Ideea candidaturii Elenei Udrea la primăria generală s-a mai vehiculat și înaintea alegerilor din 2008, dar sondajele de sertar de atunci au dovedit, din cîte se pare, că nu era momentul potrivit, mai ales că PDL tocmai fusese ras de la guvernare de către fostul premier Tăriceanu. Acum, lucrurile sunt pregătite cu mult mai multă grijă, iar șansele ar putea crește spectaculos, mai ales că în spatele Elenei Udrea se grupează, de pe acum, o droaie de firme grele din domeniul construcțiilor și asfaltării care, după venirea lui Oprescu la primărie, s-au văzut trase pe dreapta în favoarea concurenței. Să ne amintim, în trecăt, o dezvăluire interesantă făcută acum cîteva săptămîni de Mircea Geoană, la TV, potrivit căreia arestarea primarului Craiovei, Antonie Solomon, a fost determinată, între altele, și de bătălia pentru cucerirea pieței oltenești de către anumite firme bucureștene care s-au văzut blocate de alegerea ca primar a lui Sorin Oprescu și au fost nevoite să migreze în zări mai calde. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998