CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Va fi un decembrie exploziv in estul Europei?

0 comentarii / 2490 vizualizări / 23 octombrie 2014

În urmă cu cinci ani, o analiză a Stratfor, cea mai mare agenție de geopolitical intelligence din lume, dădea frisoane reci românilor în preajma alegerilor prezidențiale. Atunci, din fericire, profeția analiștilor nu s-a împlinit: cum ar fi însă, ținînd cont de actuala conjunctură, ca ea să devină valabilă abia acum?

În decembrie 2009, în contextul alegerilor prezidențiale de la noi, analiza Stratfor avertiza: ”Inconstienta clasei politice ar putea genera miscari sociale grave in Romånia, tara cea mai corupta din UE, care se confrunta si cu o severa criza economica. Criza adancita de rezultatele stranse de la scrutinul din 6 decembrie va amana desemnarea unui alt premier si formarea unui nou guvern. Tara nu are guvern, nu are buget si, din cauza acestei turbulente politice, Fondul Monetar International a blocat imprumutul de 20 de miliarde de euro. In consecinta, si Uniunea Europeana a amenintat ca va bloca fondurile pentru Romania din cauza coruptiei, iar indiciile unor posibile fraude electorale ii vor determina pe cei de la Bruxelles sa perpetueze blocajul” scriau analiștii, adăugînd că ar putea apărea inclusiv lupte de stradă.

”Multi romani vor iesi in strada din cauza recesiunii economice. Pe 16 decembrie, incepe comemorarea revolutiei din decembrie 1989 si formatiunile politice se vor coaliza contra lui Traian Basescu, asa cum s-a intamplat la a 50-a comemorare a revoltei antisovietice ungare din 1956, care a generat revolte antiguvernamentale la Budapesta in octombrie 2006”, mai afirma Stratfor.

În aceeași perioadă, Serghei Markov, directorul Institutului pentru studii politice din Moscova, declara pentru “Komsomolskaia Pravda” despre “pericolul Basescu”. Si nu intamplator: “Fara nicio indoiala, Basescu va continua cursul de anexare a Republicii Moldova. Aproximativ 85% din cetatenii R. Moldova se opun unificarii cu Romania – ei mai tin minte cum au fost odata romani de categorie inferioara. Chisinaul intervine activ in viata interna a tarii vecine, iar aceasta va duce inevitabil la criza. Si daca Moldova din dreapta Nistrului are dreptul sa adere la Romania, si Transnistria este in drept sa se alipeasca la Rusia. Ceea ce va determina schimbari colosale in planul situatiei geopolitice de pe continent. La ordinul lui Basescu, locuitorilor din regiunile Odesa si Cernauti li s-a acordat cetatenia romana sub pretextul ca anterior au locuit pe teritoriul Romaniei. In aceasta situatie, Rusia va trebui sa incerce, prin intermediul partenerilor europeni, sa potoleasca elita romana, care se manifesta destul de agresiv”.

Scenariul nu s-a împlinit, în cele din urmă, dar nu se poate spune dacă el a fost anulat ori amînat.

În prezent, situația politico-electorală din România e cel puțin explozivă, pentru prima dată nimeni – nici cei mai reputați analiști – nu mai înțelege nimic.
Pe 26 octombrie au loc alegerile parlamentare din Ucraina, care dau semne că vor consolida regimul pro-occidental Poroșenko.

Pe 30 noiembrie au loc alegerile parlamentare din Moldova, țară greu afectată de embargoul UE asupra Rusiei; sărăcia în extindere poate avea efecte neprevăzute, dar se speră că moldovenii se vor orienta către singura structură care le poate aduce prosperitatea, și anume UE. Republica Moldova și Ucraina au semnat, dealtfel, pe 27 iunie 2014, la Bruxelles, acordurile de cooperare politică și de liber-schimb cu UE, o decizie care a înfuriat Rusia și a făcut-o să recurgă la amenințări. Foarte important, UE, din precauție, a devansat data semnării acestui acord, prevăzută inițial pentru sfîrșitul anului, tocmai pentru a nu se suprapune cu evenimentele electorale.

Un rezultat al alegerilor care să îndepărteze și mai mult cele trei țări pomenite de Rusia și să le apropie de UE ar fi un hap teribil de greu de înghițit de către Kremlin. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, amenință deja cu recunoașterea Transnistriei – cu toate consecințele imaginabile – dacă Moldova face pași spre UE, în urma alegerilor.

Să fie, oare, evenimentele politico-juridico-electorale haotice de la noi un preludiu al unor mișcări mai ample, care să se declanșeze din motive electorale în Ucraina, România și Moldova concomitent și să incendieze estul Europei, cu imprevizibile consecințe? Să sperăm că nu…(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998