CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Va invinge Constitutia sau pragul?

0 comentarii / 2215 vizualizări / 13 ianuarie 2014

Liderii USL au decis ferm sa mearga mai departe impreuna, consolidand USL. Parte a acestei intelegeri este si asumarea proiectului constitutional in primavara. Odata cu europarlamentarele si pe o Lege a referendumului care prevede un prag de 50 la suta, aparent imposibil de realizat si cu un presedinte la Cotroceni care va incerca si de aceasta data sa loveasca. Dar cum? Va trece acest referendum sau va invinge pragul?

Din datele recensamantului, care nici astazi nu sunt cu adevarat batute in cuie, adica oficiale, rezulta ca avem o populatie de circa 20 de milioane de locuitori. Aceasta este alcatuita atat din persoane care traiesc in Romania, cat si din circa 3 milioane de concetateni care muncesc sau locuiesc in strainatate. Cei din strainatate au drept de vot, dar, din motive obiective, nu se prezinta de obicei decat intr-un numar redus. Cel mult doua-trei sute de mii in total. Pragul de 50 la suta plus unu, obligatoriu pentru prezenta la un referendum pana in a doua parte a lunii decembrie, asa cum a stabilit Curtea Constitutionala a Romaniei impreuna cu presedintele Traian Basescu care a tras si el de timp, va reprezenta, in realitate, tinand cont de romanii plecati, un procent de circa 65 la suta din numarul cetatenilor cu drept de vot. Acestia ar trebui sa se prezinte la referendum si sa il aprobe printr-o majoritate pentru ca proiectul Constitutiei revizuite sa poata fi adoptat. Este posibil?

Nu stim ce se va intampla in primavara in preajma momentului alegerilor europarlamentare. Teoretic cel putin pot interveni evenimente execeptionale de natura sa mobilizeze, intr-o maniera nemaiintalnita, electoratul. Pana in prezent insa, in istoria recenta a Romaniei nu s-a mai intamplat ca 50 la suta plus unu dintre cetatenii cu drept de vot sa si voteze. Chiar si la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu, care i-a mobilizat pe romani intr-un mod exceptional si chiar exemplar, prezentandu-se la urne 8.459.000 de persoane, pragul de 50 la suta plus unu nu a fost atins. Nici europarlamentarele si nici un refrendum pentru adoptarea unei Constitutii revizuite nu constituie pentru romani evenimente de calibrul unui referendum pentru demiterea presedintelui. Dimpotriva, interesul atat in ceea ce priveste desemnarea reprezentantilor in Parlamentul European, cat si legat de o revizuire a Constitutiei este mult mai scazut. E adevarat, USL preconizeaza sa aloce doua zile pentru a permite cat mai multor persoane sa se prezinte la urne. Dar este foarte greu de presupus ca pragul de 50 la suta plus unu va putea fi atins.

O prima concluzie care sper sa nu fie hazardata este ca proiectul politic al Constitutiei revizuite, supus in primavara unui referendum cu prag de 50 la suta plus unu, va fi un sacrificiu asumat, dintr-un motiv sau altul, de USL. O pierdere planificata. Nu este insa exclus ca liderii USL sa fi intuit in mod corect o serie de miscari pe care fara indoiala presedintele Traian Basescu le va face. Nu a anuntat el intentia de a initia un nou referendum legat de numarul de parlamentari si de sistemul unicameral? Nu cumva de aceasta data liderii USL au imaginat doua-trei mutari inainte pe tabla de sah? Vom vedea. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998