CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Valeriu Stoica: Ar fi mai bine ca PNL și PSD să candideze separat. Pericolul e pentru PNL

0 comentarii / 1848 vizualizări / 29 februarie 2024

Fostul președinte al PNL, Valeriu Stoica, nu vede cu ochi buni participarea PNL și PSD pe o listă comună la alegerile europarlamentare și spune, la RFI: ”Cred că era mult mai bine ca așezând împreună cele două tipuri de alegeri, cele locale și cele europarlamentare, fiecare partid să candideze totuși pe propriile liste”.

”Dincolo de avantajul tactic pe care-l urmăresc cele două partide, problema este dacă diminuarea identității politice a celor două partide nu o să fie un cost mai mare decât presupusul câștig pe care l-ar avea” a spus Stoica, adăugînd: ”rămâne de văzut dacă această primă decizie de alianță, că e o alianță electorală, va fi după aceea urmată și de alte forme de alianțe la următoarele alegeri, ceea ce ar crea un semn de întrebare și mai mare cu privire la identitatea politică a celor două partide”.
Semnele de întrebare sunt mult mai grave când e vorba de electoratul PNL

”Pericolul cel mai mare este pentru PNL, pentru că nu s-a pus problema ca PSD să se identifice cu PNL, ci invers. Din punct de vedere al electoratului propriu pentru fiecare partid, sunt mari semne de întrebare, dar aceste semne de întrebare sunt mult mai grave când e vorba de electoratul PNL. Rămâne de văzut dacă se va potrivi calculul de acasă cu cel din târg. Din punctul meu de vedere, era suficientă fixarea unei date comune pentru alegerile locale și cele europarlamentare, fără a se recurge la soluția listelor comune pentru alegerile europarlamentare”.

Stoica nu susține nici varianta ca PNL să sprijine un candidat comun de la PSD la alegerile prezidențiale: ”Este un scenariu periculos, tocmai din punctul de vedere al păstrării identității politice a celor două partide și mai ales riscul cel mai mare este pentru PNL, pentru că această diluare a identității politice este evidentă mai ales în cazul PNL. Probabil se va pune în discuție și chestiunea candidatului la funcția de primar al Bucureștiului. S-ar putea ca o decizie legată de o alianță parțială la locale în anumite localități, cum este și cazul Bucureștiului, să influențeze după aceea și o decizie privind strategia pentru alegerile parlamentare și pentru cele prezidențiale. Calculele politice sunt numeroase, pe masă sunt tot felul de ipoteze” a conchis el. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998