CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Valeriu Zgonea, presedintele romanilor

0 comentarii / 1762 vizualizări / 8 septembrie 2014

Am trait sa o vedem si pe asta. Exista un proiect politic conform caruia domnul Valeriu Zgonea, care spune ca este coleg cu Mihai Viteazul, devine presedintele tuturor romanilor. E adevarat, interimar. Dar totusi presedinte. Inaltat in cea mai inalta functie in stat. Si intr-un moment cheie al politicii interne. Ca sa nu mai vorbim de politica externa. Haideti sa ni-l imaginam impreuna, la Cotroceni, pe domnul Valeriu Zgonea.

Printr-o operatie mai degraba electorala decat punitiva, Calin Popescu Tariceanu initiaza, in calitate de senator, procedurile parlamentare in vederea suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu. A treia suspendare. Precizarile de mai sus isi au rostul lor. Chiar daca domnul Tariceanu a semnat in calitate de presedinte al unui partid care inca nu exista din punct de vedere juridic, ori in calitatea sa de presedinte al Senatului pe care nu o poate utiliza pentru acest demers, operatiunea este totusi posibila atunci cand senatorul o initiaza pe cont propriu. Si odata lamurita aceasta chesiune, apar imediat o serie de complicatii.

Calin Popescu Tariceanu se afla in alianta cu Victor Ponta, care este candidat prezidential. La randul sau, si el este tot candidat prezidential, in postura de independent. Cei doi candidati prezidentiali doresc sa transfere intreg discursul politic, de la proiectul de tara, de la dezbaterea marilor probleme de politica interna si externa cu care se confrunta Romania, la o pretinsa lupta intre regimul Basescu, in curand defunct prin forta Constitutiei, si regimul Ponta. Domnul Tariceanu, fiind candidat prezidential, evident ca nu poate in acelasi timp, dupa eventuala suspendare a lui Traian Basescu, sa devina si presedinte interimar. Daca ar fi asa, Romania ar mai avea un capitol la care ar putea concura cu succes in Guiness Book. Prin urmare, Tariceanu trebuie sa se dea la o parte. In favoarea cui?

Nu are de ales. Constitutia, in acest caz, este lipsita de orice ambiguitate. Daca presedintele este suspendat si, dintr-un motiv sau altul, presedintele Senatului nu poate indeplini functia interimatului, atunci acel rol urmeaza sa fie jucat de cea de-a treia persoana in stat. Care este nimeni altul decat presedintele Camerei Deputatilor, adica domnul Valeriu Zgonea.

Domnul Valeriu Zgonea, cu mai multa vreme in urma, a afirmat ca este colegul lui Mihai Viteazul. Atunci, o tara intreaga s-a tavalit de ras. Dar iata ca dreptatea lui Zgonea se apropie. Cu pasi repezi. Daca Zgonea devine capul statului, putem afirma ca, intr-un fel sau altul, este coleg cu Mihai Viteazul. Care si el, odata intrat pe calul sau alb in Alba Iulia, a fost cap al statului. Si inca ce cap!

Acum este momentul sa ma intreb si sa-i intreb pe cititori daca acest lucru este posibil. Daca chiar este posibil sa-l vedem, in scurt timp, pe domnul Valeriu Zgonea instalat la Cotroceni si jucand, timp de o luna, rolul de coleg al marelui voievod Mihai Viteazul. Intrebarea are doua tipuri de raspuns. Teoretic si practic este posibil. Daca Traian Basescu e suspendat cu ajutorul majoritatii parlamentare existente si suficiente chiar fara opozitie, chiar fara UDMR, atunci Zgonea ajunge intaiul demnitar in stat. Si ramane, in aceasta calitate, in istorie.

Problema este ca domnul Valeriu Zgonea nu a avut, pana in prezent, nici cea mai mica posibilitate de a se ascunde. El a fost pentru romani la fel de vizibil cum este Marele Canion pentru americani sau Marea Moarta pentru israelieni sau Triunghiul Bermudelor pentru toti cei care i-au cautat zadarnic pe nenumaratii disparuti. Ei bine, daca domnul Zgonea este atat de vizibil cum este prin faptul ca nu a fost zi parlamentara lasata de Dumnezeu in care domnia sa sa nu le ofere romanilor un spectacol pe cinste, in mod firesc si necesar se pune o intrebare simpla: Ce impresie isi vor face romanii despre ei insisi in acea luna in care domnul Valeriu Zgonea va fi intaiul om al statului roman? Cel mai reprezentativ. Reperul. Reprezentantul legitim al tuturor cetatenilor.

Cu certitudine, pentru foarte multi romani, regimul Traian Basescu a fost odios. Iar imaginea sa genereaza reactii negative. Dar ma intreb: Cam cum se vor simti cetatenii acestei tari atunci cand, intre Traian Basescu si viitorul presedinte, va fi interpus tocmai “colegul lui Mihai Viteazul”?

Lasand gluma la o parte, lasand la o parte si reflxiile amare, ma intreb daca, in toata aceasta nebunie generala, PSD nu ar putea totusi sa faca si un mic gest rational. In respect fata de romani si fata de Romania. Sa-l schimbe degraba, caci are majoritatea necesara, inainte de a-l suspenda pe Traian Basescu, pe domnul Valeriu Zgonea de la presedintia Camerei Deputatilor. Astfel incat ocupantul timp de o luna al jiltului de la Cotroceni sa fie o persoana ceva mai modesta. Care sa nu fi avut onoarea de a fi fost coleg cu Mihai Viteazul. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998