CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Valiza cu documente anti-Dragnea

0 comentarii / 1613 vizualizări / 4 noiembrie 2018

O valiză pe câmp. Plină cu documente. Toate legate de omul cel mai fugărit de DNA și cel mai urmărit de opinia publică. E vorba de Liviu Dragnea. Iar valiza era undeva aruncată neglijent pe un câmp din Teleorman. Și ar fi fost găsită întâmplător de un cetățean. Care a predat-o într-un loc care nici nu i-ar fi putut trece prin minte unui om obișnuit. La redacția Rise Project.
Am condus ani la rând un trust de presă. Care a avut nu unul, ci două ziare de investigații. Ziua și Gardianul. Ambele se ocupau cu dezvăluiri la care trudeau zeci de ziariști de specialitate. Nu am avut însă niciodată un asemenea noroc cum este cel cu care se laudă redacția Rise Project. Să mă explic. Admițând că un cetățean căruia i-a căzut pata pe Liviu Dragnea s-a împiedicat de o valiză plină de documente despre acesta și care completează verigile lipsă care îl leagă de Tel Drum, acesta ar da fuguța la DNA. Pentru că este de notorietate faptul că Tel Drum este scotocit de procurorii instituției, tocmai pentru a se stabili legăturile cu Liviu Dragnea. Cine ar putea utiliza mai eficient aceste documente decât procurorii DNA? Cum de s-a împiedicat de valiză tocmai un cetățean din Teleorman, care-i poartă sâmbetele lui Dragnea? Dar să admitem că până aici istoria e veridică și nu e inventată de reporterii site-ului de investigații.
Dacă până în acest punct lucrurile chiar așa stau cum ne sunt prezentate și considerând că respectivul cetățean are mai mare încredere în presă decât în procurorii DNA, fapt care, cel puțin teoretic, nu poate fi exclus, cum ar fi procedat acesta în mod normal? Prima opțiune ar fi fost una dintre televiziunile de știri – și sunt vreo trei – care este critică la adresa liderului PSD. Pentru că indiscutabil este infinit mai spectaculos ca documentele și respectiv dezvăluirile să fie împărtășite prin intermediul unei televiziuni de un public suficient de numeros. O altă opțiune ar fi fost să aleagă redacția unui ziar. Și sunt destule ziare dispuse oricând să publice dezvăluiri despre Liviu Dragnea. În plus, este infinit mai ușor să localizezi și să ajungi la redacția unui ziar decât să cauți un site, să încerci să identifici persoanele de contact, eventual o adresă de e-mail, să trimiți un mesaj care se poate pierde în spam sau poate rămâne necitit și să aștepți să te caute cineva. Apoi să pleci cu valiza la drum, să o predai și, în prealabil, să te rogi frumos de persoana respectivă să nu te dea de gol. Să-ți păstreze numele anonim.
Una peste alta, până vom vedea despre ce documente este vorba, până când acestea vor fi puse la dispoziția opiniei publice prin intermediul Rise Project, singurul lucru relevant rămâne modul de operare. Pe ce căi a ajuns respectiva valiză pe mâna jurnaliștilor? Și, desigur, mai rămâne de văzut ce e legal și ce este ilegal în toată această afacere? Pentru că ni s-a sugerat că prin muntele de date există și unele cu caracter confidențial, nedestinate publicității. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998