CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Vanatoarea de primari

0 comentarii / 1500 vizualizări / 12 august 2013

In Romania numarul primarilor si consilierilor locali pe care Agentia Nationala de Integritate ii califica drept incompatibili este alarmant de mare. Ne apropiem galopant de 2.000. Si procesul va continua. Vom afla, in curand, ca aproape toti alesii locali sunt certati cu legea. Pana sa vedem care este realitatea, aparenta ne condamna. Conform ANI, suntem un stat condus aproape exclusiv de alesi neintegri. Cu alte cuvinte, corupti.

Daca, in conformitate cu legea ANI, toti cei gasiti incompatibili vor trebui sa se retraga din post si sa nu mai ocupe niciun fel de demnitate publica cativa ani, atunci, in curand, in Romania va exista un vid de putere. Ar trebui, cu alte cuvinte, organizate foarte repede, din nou, aproape in toate localitatile, alegeri pentru alti primari si pentru alti consilieri. Este, asa cum bine a remarcat Razvan Dumitrescu, o serioasa problema de siguranta nationala.

Detaliul conform caruia, din statisticile existente pana in prezent, rezulta ca 80 la suta dintre incompatibili, adica neintegri, respectiv corupti, apartin USL, este prea putin important. In definitiv USL a obtinut peste 60 la suta din pozitiile de primari, consilieri si presedinti de Consilii Judetene. Din aceasta perspectiva, nu tin mortis sa acuz Agentia Nationala de Integritate de partizanat politic. Merg pana acolo incat nici macar nu o acuz ca ar savarsi vreun abuz. In definitiv, inspectorii merg, legati la ochi, si aplica legea. Ce mai conteaza daca aceasta aplicare a legii ne conduce sau nu intr-un spectacol de teatru al absurdului.

Miile de primari, consilieri si presedinti de Consilii Judetene sunt declarati incompatibili din simplul motiv ca fac parte, fara a fi remunerati, din Consilii de Administratie ale unor regii de utilitate publica – apa, canal etc. Unde reprezinta interesul comunitatii. Vorba lui Radu Mazare – ce ar trebui sa faca primarii pentru a veghea la bunul mers al acestor societati? Sa-si trimita acolo soferii?

Imi petrec cateva zile in Franta. Cunosc primari, consilieri si jurnalisti. Aflu ca aici nu exista ANI. Cum nu exista, de fapt, niciunde in Europa. Cum nu exista nici DNA, cu exceptia Spaniei. Nu exista o lege care sa-i declare pe alesii Frantei incompatibili ori corupti daca conduc societati comerciale. Sau daca fac parte din Consilii de Administratie, din comitete si comitii. Aproape fara exceptie, primarii si consilierii detin averi considerabile. Si nimeni nu-i arata cu degetul. Iar treaba merge. Si inca foarte bine.

Dar cine ar putea sa-i arate cu degetul? Presa basista. Presa basista nu exista insa in Franta. Nici urma de basist pe aici. Poate cu exceptia unor diplomati ori securisti rataciti prin posturi. Nu numai ca nu exista presa basista, alcatuita din asa-zisi cavaleri ai integritatii carora li s-ar putea adauga “reprezentanti ai ONG-urilor, specialisti anticoruptie”, dar nu exista nici uriasa armata de controlori existenta in Romania. Iata un efect pervers al organizarii politice a unui stat. Cu cat controleaza mai multi coruptia, cu atat mai mult coruptia creste. Si invers.

Nu exista presa basista in Franta. In schimb toata presa scrisa este ajutata de stat. Financiar. Prin sume de bani alocate direct de la buget. Si treaba merge. Iar in Romania treaba nu merge. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998