CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vasile Blaga, acuzat indirect ca e ”Regina”. Cade guvernul Boc, in contrapartida?

0 comentarii / 1959 vizualizări / 9 martie 2011

Sindicalistul Vasile Lincu l-a nominalizat azi, chiar dacă indirect, pe secretarul general al PDL, Vasile Blaga, ca fiind ”Regina” șpăgilor din vămi, iar PDL ca fiind beneficiarul banilor respectivi. El a spus că Radu Mărginean, șeful vămilor, și Eugeniu Petrescu, suspectat de a fi cărăușul banilor negri, erau controlați direct de către Blaga, deși a admis că există și alți beneficiari ai șpăgilor, în PDL. Lincu a spus că Blaga l-a desemnat, personal, pe Eugeniu Petrescu să se ocupe de vămi, inclusiv de numirea unor șefi. Sindicalistul a mai spus că nu deține dovezi directe că Blaga primea șpaga din vămi, pentru că, a explicat el, nimeni nu putea fi martor la o asemenea operație.

Acuzația este de maximă gravitate și importanță și va avea un impact uriaș asupra scenei politice, în următoarea perioadă. Gravă, pentru că Vasile Blaga a fost ministru de Interne și șef al vămilor, ceea ce ar echivala, dacă spusele lui Lincu sunt corecte, cu lupul paznic la oi. Importantă, pentru că Blaga este candidat la șefia partidului de guvernămînt, creditat cu cele mai mari șanse la apropiatul congres, iar punerea lui sub acuzație va determina, automat, audierea lui la Parchet exact în ajunul forului amintit. O lovitură de imagine cumplită, administrată, cel mai probabil, de Băsescu, prin intermediul sindicalistului Vasile Lincu.
Anchetarea lui Blaga poate determina retragerea acestuia din cursa pentru șefia PDL, dar, dacă acest lucru nu se va întîmpla, e posibil să reprezinte pretextul perfect pentru ruperea partidului, la congres. Declarativ, nu poți relansa un partid pe coordonate morale atunci cînd însuși liderul nou ales e anchetat pentru fapte extrem de grave.
În fine, nu e exclus ca manevra băsesciană să primească o ripostă dură de la greii PDL prin trîntirea guvernului Boc la moțiunea de cenzură, urmată de instalarea unui nou guvern fără oamenii lui Băsescu în componență. În condițiile în care statutul PDL stipulează validarea candidaților de miniștri în forurile de conducere ale partidului, controlate de baroni, acest lucru nu e deloc greu de realizat, pentru că Băsescu nu poate decît să nominalizeze noul premier, fără a decide și componența cabinetului. În plus, căderea executivului și instalarea altui guvern ar pune în umbră știrile despre anchetarea lui Blaga, adică exact ce își dorește secretarul general al PDL. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998