CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vasile Dancu: Alianta cu PRM, un exces politic care ar putea avea efect de bumerang

0 comentarii / 1447 vizualizări / 21 februarie 2011

USL are prima șansă oriunde pe plan local și fără aportul PRM, iar, liderii Uniunii ar trebui să analizeze dacă nu cumva excesul politic poate facilita, deopotrivă, și eșecul, cum a pățit Mircea Geoană în turul al doilea de la alegerile prezidențiale, explică fostul ideolog al PSD, Vasile Dâncu, în exclusivitate pentru Inpolitics.

”PRM diluează principiile social-democrației”
”M-a surprins strategia acestor alianțe regionale PSD-PRM. Am crezut că, la început, a fost vorba despre niște cazuri izolate. Eu am militat, însă, ca USL să fie gândită ca o alinață extrem de deschisă care lasă libertate filialelor locale. Adică, acolo unde PNL și PSD chiar nu pot ajunge la un numitor comun, nu trebuie să se forțeze. Totuși, alianța cu PRM nu o înțeleg. Nu o critic, nu este treaba mea și nu știu rațiunile pentru care acesta alianță e pusă în practică. PRM a depășit pragul electoral și poate fi atașabil guvernării după câștigarea alegerilor. Însă, cred că PRM diluează substanța și unele principia ale social-democrației.

”Scad șansele aducerii UDMR lângă USL”
Liberalismul și social-democrația sunt necesare, nu mai este nevoie și de altceva. Mai cu seamă că și PC este cooptat proiectului. Când sunt mulți parteneri, sunt multe pretenții de satisfăcut. În primul rând, avem incompatibilitatea stânga-dreapta, dar, aceasta poate fi depășită deoarece președinții celor două partide se înțeleg între ei. Alianțele teritoriale cu PSD țin de opțiunile liderilor. Nu critic asta deoarece, așa cum am spus, nu cunosc rațiunile pentru care s-a ajuns la așa ceva. Consecințe? Ar putea scade șansele aducerii UDMR lângă USL. Deși am spus și susțin în continuare că o astfel de uniune nu trebuie făcută, în ultimă instanță, în funcție de mofturile UDMR. Nici PRM nu mai e ce a fost. Au mai rămas istericalele liderului, nu o doctrină naționalistă.

”Excesul politic poate avea efect de bumerang”
Chiar mă gândeam să scriu ceva despre filosofia politică a excesului. Alianțele PSD-PRM îmi amintesc de marea alianță contra lui Băsescu din turul doi a alegerilor prezidențiale. Mircea Geoană îl devasansase, atunci, pe Traian Băsescu cu 12 procente. Dar, acest exces i-a dăunat lui Mircea Geoană. A fost vorba despre un efect de bumerang. Eu cred că USL poate câștiga peste tot, la nivel local, fără să aduca și PRM în alianță. USL avea și are, oricum, prima șansă”, conchide Vasile Dâncu. (Răzvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998