CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vasile Dancu: Arestarea preventiva a devenit un ritual politic

0 comentarii / 1584 vizualizări / 20 aprilie 2011

Justiția din România funcționează în ultimul hal nu doar pentru că politicienii intervin în actul justiției, ci, și pentru că procurorii și judecătorii au început să gândească politic și să încerce să își facă o carieră prin arestări și verdicte de factură politică, afirmă sociologul clujean Vasile Dâncu, pe blog.

Există presiuni politice reale

”Justiția nu funcționează bine în România nu doar pentru că politcienii intră cu bocancii în activitatea judecătorilor şi a procurorilor, ci mai ales pentru că aceştia din urmă încep să gândească politic. Nu telefonul Preşedintelui, Premierului sau venit din partea deputaţilor este responsabil de luarea unor decizii strâmbe, ci chiar procurorii sau judecătorii gândesc politizat, se adaptează până la urmă unei presiuni politice reale, fără îndoială. Mai ales atunci când se gândesc la consecințele publice ale actelor lor este aproape sigură o infectare a deciziei de gândirea politizată.

Am cunoscut procurori care caută cu orice preţ doar nume mari din politică sau economie pentru a se lansa în acest mod spre marile funcții de la București. De aceea, arestarea preventivă a devenit un ritual politic în sine. De regulă, după arestare nu mai urmează nimic pentru că dosarele sunt sărace şi slab întocmite, însăilate pe baza unor suspiciuni din presă. Închipuiți-vă că un procuror se luptă pentru avansare, duce în arest preventiv pe cel mai tare om politic din oraş, dar clientul este judecat apoi de un judecător care vrea să arate, invers, că este imparțial, dincolo de presiunile statului, ale puterii și, evident, nu-l condamnă chiar dacă ar fi ceva probe. Omul acela de afaceri face vreo 29 de zile de pușcărie, rămâne traumatizat, dar în cele din urmă este achitat”, explică Vasile Dâncu. (Răzvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998