CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vasile Dancu: ”PDL a platit in alegeri pentru aroganta”

0 comentarii / 1667 vizualizări / 14 iunie 2012

La Cluj, Emil Boc a înregistrat o victorie personală dar, în acelaşi timp, PDL a suferit o înfrângere usturătoară, afirmă sociologul clujean, Vasile Dâncu, pentru Inpolitics. El consideră că lecţia pe care PDL ar trebui să o însuşească din aceste alegeri este că nu poţi poza în salvatorul lumii fără să dai dovadă de o aroganţă care să te coste scump, la urne.

Indiferenţa politicienilor faţă de oameni
„La aceste alegeri locale, avem o situaţie politică nouă. Noi nu am mai avut, în România, alegeri în care învingătorul să ia totul. Acest scrutin a dat o serie de lecţii paradoxale care nu se integrează într-o normalitate a culturii democratice. În primul rând, am avut de-a face cu cea mai slabă, mai letargică, dintre campaniile electorale care s-au făcut la noi. Am studiat permanent situaţia în 15 oraşe mari, în timpul campaniei. Românii au spus că această campanie i-a influenţat foarte puţin, în proporţie de 10-15 la sută. Campania a avut un impact foarte mic. Acest lucru trădează indiferenţa oamenilor faţă de politică şi a politicienilor faţă de oameni. Primarii au refuzat dezbaterile cu rivalii lor, au refuzat să îşi dezbată public programele. Dar, aşa cum am văzut, politica de pr a fost puternic taxată de oameni. Asta, deoarece oamenii au găsit resursele psihologice pentru a se mobiliza singuri, fără politicieni. Şi s-a format un adevărat tsunami care i-a măturat pe liderii consideraţi ca şi câştigători de fosta putere. Ce s-a întâmplat la Dâmboviţa şi la Suceava sunt doar două exemple. Aşadar, prima lecţie a localelor este aceea că electoratul are o dinamică proprie, oamenii se pot organiza şi singuri, fără politicieni”, explică Vasile Dâncu.

„PDL a rapit optimismul românilor”
Totodată, sociologul clujean analizează motivele în virtutrea cărora, la urne, PDL a suferit o înfrângere zdrobitoare. „Şi PDL a primit o lecţie cu adevărat usturătoare: atunci când faci strategii de guvernare trebuie să încerci să faci proiecte pentru viitor. Nu ajunge să articulezi doar proiecte de austeritate fără să motivezi electoratul şi la capitolul optimism. Fără să pui problema viitorului. Trebuie să-i faci pe oameni să participe la reformă. Dacă pozezi în salvatorul lumii, atitudinea asta se transformă, până la urmă, în aroganţă. Astfel, s-a ajuns la o dinamică cu adevărat catastrofală pentru PDL”, comentează Dâncu.

Cât despre rezultatele alegerilor de la Cluj, Vasile Dâncu e de părere că, deşi avem de-a face cu o victorie personală a lui Boc, PDL a suferit un eşec. „La Cluj, dacă punem problema din punct de vedere statistic, victoria este a lui Emil Boc. Dar este o victorie numai în comparaţie cu înfrângerile suferite de PDL. Scorurile au fost apropiate şi partidul a pierdut Consiliul Judeţean. La Cluj este o victorie personală a lui Emil Boc dar este o pierdere a partidului. Când eşti comandantul unei corăbii, tu trebuie să salvezi echipajul, nu să te salvezi pe tine. Nu cred însă că Emil Boc ar fi putut să fac ă mai mult. E maximul pe care îl putea face. Să nu uităm că 60 la sută dintre clujeni au votat împotriva lui Emil Boc. Dar, votul acesta a fost împotriva centrului. Sunt mulţi clujeni care cred că Boc a fost sacrificat la centru, la Bucureşti. O explicaţie ar fi că votul pro-Boc a fost un vot împotriva Bucureştiului, înţeles ca un loc care îi strică pe politicieni. Dar nu este o victorie a PDL. Emil Boc primeşte un loz. Eu cred că este pentru ultima oară. Probabil că dacă ar fi candidat peste patru ani nu ar mai fi fost votat de atât de mulţi clujeni”, explică Vasile Dâncu. (Răzvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998