CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vasile Dancu: ”Politica a suferit mutatii in epoca televiziunilor”

0 comentarii / 1609 vizualizări / 1 martie 2010

Victor Ponta si Crin Antonescu si-au castigat calitatea de prezidentiabili pe platourile televiziunilor, iar Traian Basescu a ajuns sef de stat in urma unei agresive campanii mediatice, explica sociologul Vasile Dancu, anuntand ca politica a suferit o serie de mutatii in epoca televiziunilor. In exclusivitate pentru Inpolitics, analizand modelul PC, fostul ideolog al PSD avertizeaza ca existenta unui trust mediatic de partid nu reprezinta intotdeauna o carte cu siguranta castigatoare. Motivele: lipsa de credibilitate a lui Dan Voiculescu si “lipsa de rabdare” a conservatorilor.

“Basescu l-a invins pe Nastase cu ajutorul presei”

“Suntem in epoca televiziunii si, cum este firesc, politica isi schimba forma. Victor Ponta si Crin Antonescu si-au castigat calitatea de prezidentiabili pe platourile televiziunilor. Reamintesc ca, desi nu vine din epoca televiziunilor, Traian Basescu l-a invins pe Adrian Nastase cu ajutorul unei agresive campanii mediatice. Din pacate, noi inca gandim politica gestionata de televiziune intr-o maniera traditionala, statica. Probabil, nu ne-am dezvoltat inca mecanismele de analiza politica la ceea ce se intampla acum”, explica sociologul clujean. Vasile Dancu subliniaza ca, in ziua de astazi, un partid poate sa traiasca numai prin prezenta lui in spatiul public. “Acum, un partid traieste prin prezenta lui in spatiu public. Prin schimbarea rapida a mizelor. Un partid trebuie sa aiba reactie la toate aceaste mize, mai mici sau mai mari: alocatii, pensii, locuri de munca etc”, precizeaza sociologul.

“Dan Voiculescu nu are credibilitate”

Pe de alta parte, continua Vasile Dancu, existenta unui trust media de partid nu presupune, cu necesitate, succesul politic. “Mediatizarea nu ajunge niciodata. Sa luam cazul PC. Dincolo de excesele de campanie, Dan Voiculescu are un trust media bun. Faptul ca PC nu creste desi beneficiaza de o mediatizare puternica se explica prin faptul ca formatiunea conservatoare nu are personalitati. Dan Voiculescu nu este o persoana care sa se bucure de credibilitate publica. Din contra. Aici e problema. Sincer, eu am lucrat in Parlament cu politicienii conservatori si, mereu, aveau initiative legistalive bune si foarte creative. Unde au gresit? Cred ca nu au avut rabdare. Si-au schimbat de multe ori numele si doctrina. Uneori, este nevoie de rabdare sa poti atrage capital politic”, explica fostul strateg al PSD.

“Un trust media de stanga, greu realizabil”

Cat despre declaratiile lui Victor Ponta, care a sustinut ca PSD ar trebui sa puna bazele unui trust media de stanga, Vasile Dancu este de parere ca “ideea este excelenta” dar avertizeaza ca este foarte greu de realizat. “Ideea lui Victor Ponta este excelenta dar realizarea unui astfel de trust este extrem de dificila. Ai nevoie de adevarati profesionisti, jurnalisti de calibru. Daca se va pune accentul pe propaganda politica trustul nu ar avea niciun castig si nu o mare audienta. Trebuie sa respecti interesele si dorintele oamenilor, sa stabilizezi o gandire de stanga. Este foarte greu de realizat asa ceva”, concluzioneaza Vasile Dancu. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998