CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vasile Dancu: ”Romanii ar vota o femeie presedinte”

0 comentarii / 1519 vizualizări / 28 martie 2011

Românii ar vota o femeie președinte deși blocajul psihologic al alegătorului mioritic vis-a-vis de o femeie politician există, dar nu mai este nici pe departe puternic, afirmă sociologul clujean Vasile Dâncu.

”Femeile trebuie să dea lupta propriei eliberări”

”Românii ar vota o femeie presedinte. Blocajul psihologic al alegatorilor români faţă de un președinte femeie există încă, dar într-o măsură tot mai diminuată. Cred că femeile trebuie să dea lupta propriei lor eliberări. Nu vreau să spun că trebuie să stăm cu mainile în sân, trebuie să articulăm politici inclusive, dar lucrurile au şi o dinamică a lor. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă femeile, mai ales în campaniile electorale majore, este transformarea unor teme ale preocupării feminine în teme politice. Cred că asta ar schimba politica în mai mare măsură decat prezenta lor proporțională pe liste. Altfel spus, femeile pot muta jocul pe terenul lor. Temele vietii sunt mai apropiate de femei, iar poliiticienii barbati se acupă mai ales de teme care sunt mai competitive, mai militariste: securitate nationala, reforme macrosociale, controlului social, promovării initiativei economice, bani si altele. Femeile sunt apropiate de temele educatiei, familiei, ingrrijirii sănătăţii, avortului sau crsterii copiilor, delincventei juvenile.

”În România, femeile și bărbații votează la fel”

Aici văd eu una din formele schimbării fundamenteale ale politicii pe care ar putea-o orchestra femeile din politică. E adevărat, există în politica de azi o concepție politică a alegerii unui succesor şi această este greu surmontabilă de candidaţii femeie însă nu este imposibil. Intre femei şi bărbaţi există diferenţe, dar nu putem vorbi despre tipul de femeie politician ca şi diferit de bărbatul politician. In Europa, femeile votează mai mult cu dreapta iar barbatii cu stanga, dar in politica românească diferentele sunt foarte mici: și barbatii, şi femeile votează la fel, sunt la fel de absenteişti şi la fel dezamăgiți de instituţii şi politicieni”, scrie Vasile Dâncu. (Răzvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998