CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vasile Dancu: “Romanii isi aduc aminte de biserica atunci cind nu o mai duc bine”

0 comentarii / 1344 vizualizări / 17 ianuarie 2011

Biserica este creditata cu 80% incredere, in toate sondajele de opinie, iar Patriarhul insumeaza sub 40%, deoarece, un lider al BOR nu poate rivaliza, la capitolul incredere, cu institutia simbolica aflata mai presus de el, Biserica reprezentand, alaturi de Armata, o institutie de siguranta psihologica pentru romani, explica sociologul clujean Vasile Dancu, pentru Inpolitics.

“Biserica, institutie cu rang simbolic”
“Biserica este cotata cu 80% incredere in sondajele de opinie in timp ce Patriarhul doar in jurul a 40% deoarece, in acest caz, este vorba despre trecerea de la o institutie cu rang simbolic, la o persoana. Biserica si Armata sunt institutii de siguranta psihologica. Identitatea noastra se construieste, din timp, pe aceste doua institutii, acesti doi stalpi ai natiunii. Este firesc ca increderea in institutiile acestea sa fie mare, dar sa scada cand particularizam si facem referire la o persoana.

“Sa faci ce spune popa, nu ce face el”
Este si o pilda care spune sa faci ce spune popa, nu ce face el. In vremuri de criza, increderea in Biserica creste. Se accentueaza o tendinta nevrotica a populatiei spre institutiile simbolice si respingerea oridinii pamantene, perceputa drept rea. In situatii de bunastare, cum au fost anii 2007-2008, increderea in Armata si Biserica nu avea o pondere chiar atat de mare ca cea de acum. Lumea isi aduce aminte de cele doua institutii atunci cand n-o mai duce bine si cand intampina greutati cotidiene”, explica Vasile Dancu. (R.Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998