CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vasile Dancu: “Unde sunt marii constitutionalisti ai Romaniei?”

0 comentarii / 1511 vizualizări / 29 aprilie 2010

Initiativa de modificare a Constitutiei, cu care toata clasa politica este de acord dar fiecare partid nu accepta propunerile celorlalte formatiuni, demonstreaza ca politicienii de la noi sunt bolnavi, printre altele, de “miopie politica”, sustine fostul ideolog al PSD, Vasile Dancu, pe blog-ul propriu. Miopia este o alta maladie a politicii de la noi, la fel ca “demagogia gesturilor”, proprie “politicienilor futili”, boala tratata de sociologul clujean intr-o postare trecuta.

“Miopia politica”
Ca studiu de caz, reforma constitutionala nu imbraca hainele unei dispute serioase ci, din contra, stradania clasei politice este competitia imagistica, faptul de a-si aroga caimacul acestei teme. “Miopia politica înseamnă a rămâne centrat pe propria ta viziune, pe propriul discurs, a rămâne încremenit în proiect. Pentru miopii din politică reacţiile beneficiarilor politicii nu contează decât sub forma degradată a votului, cetăţeanul nu este privit niciodată ca partener. Sondajele sunt folosite doar ca oglindă în care politicienii îşi privesc aura şi se uită cu atenţie le ele doar dacă se văd frumoşi, inteligenţi și iubiţi de popor. Uitându-se doar la sine, sau la cercul celor mai apropiaţi, majoritatea politicienilor pierd contactul cu realitatea, îşi pierd orice urmă de obiectivitate a judecăţilor şi realismul viziunii, dacă l-au avut vreodată”, explica sociologul clujean care sunt trasaturile fundamentale ale acestei maladii politice.

Miopia constitutionala
Aplicand paradigma miopiei politice la problema reformei constitutionale, Vasile Dancu explica faptul ca toti pionii politici implicati in aceasta operatiune sunt interesati doar de imagine, fiind pozitionati, fiecare, pe traiectul unei viziuni unice, inguste, de partid, gratie miopiei politice ai carei victime sunt. Sociologul clujean ofera, in acest sens, o serie de argumente. “Dezbaterea nu este structurată, este mai mult o întrecere de vizibilitate. Atât proiectul formulat de Guvern, cât și pozițiile partidelor par doar a fi elemente din lupta cine a fost primul sau cine iese primul cu o anumită propunere. Nici nu se pune problema posibilității de consens pe o anumita idee, potentialul demagogic al ideii este mult mai important. Reducerea politicii la competiție este o formă de miopie care modifica structural orice intreprindere a politicii noastre”.

Modificare si competitie politica
Pe de alta parte, sustine Dancu: “Initiativa de modificare a fost generată de competiția politică, nu a apărut din vreo urgență sau dintr-un studiu de impact, rod al cercetării sau gândiri marilor specialiști. Dar asta nu contează, personal sunt de acord că este nevoie de o modificare, ca parte dintr-un proiect de modernizare radicală și decisivă a statului român.” Totodata, conchide Dancu, la acest demers de reformulare a Legii Supreme nu si-a pus umarul, inca, nici unul dintre marii constitutionalisti pe care, “se spune”, ca i-am avea. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998