CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vasile Dancu: ”Viitorul congres al PDL este unul foarte dificil”

0 comentarii / 1197 vizualizări / 3 februarie 2011

Congresul PDL va fi un eveniment extrem de complicat, care ridică multiple probleme, în condițiile în care, acest for trebuie să pregătească partidul pentru epoca post-Băsescu, dar și pentru trecerea în opoziție, explică sociologul clujean Vasile Dâncu, în exclusivitate pentru Inpolitics.

”Congresul care stabilește managementul epocii post-Băsescu”
“Viitorul congres al PDL este unul foarte dificil. Drept dovadă, l-au amânat foarte mult. Le este greu să prefigureze soluții. Congresul acesta trebuie să organizeze managementul erei post-Băsescu. Va fi complicat căci este vorba despre stabilirea unei continuități dar, totodată, este vorba și despre necesitatea unei înoiri. Greii PDL vor ca această înoire să se facă într-o manieră controlată, în timp ce înoirea este girată de Cotroceni.

Spectrul opoziției
Să introduce diversitatea într-un partid foarte ascultător este, ce-i drept, foarte greu. Este un congres în care, teoretic, PDL trebuie să se pregătească pentru opoziție. Nu e încă acolo dar, trebuie spus, sunt mari perspective pentru asta. De aceea, deși aflat la putere, partidul trebuie să împartă funcții, administrative și simbolice, pentru a-și motiva oamenii pentru opoziție”, explică Vasile Dâncu.

”Ce este dreapta pentru PDL?”
Sociologul subliniază că o problemă crucială în cadrul unui congres organizat cu intenții serioase sunt clarificările doctrinaire. ”Sunt chiar foarte curios dacă PDL își va pune, la nivelul cel mai serios, problema clarificărilor și dezbaterilor ideologice. Măcar să simuleze pluralismul și să nu fie o unică, singulară, candidatură. PDL este partid European, este membru PPE, ar trebui să fie atent la aceste aspecte. Liderii partidului ar trebui să încurajeze dezbaterea asupra problemei ce înseamnă dreapta pentru PDL. Indiferent de ce spunem noi, comentatorii, un partid care se dă de dreapta trebuie să aibe un program serios de dreapta. Va fi un congres complicat”, concluzionează Vasile Dâncu. (Răzvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998