CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

Verdict: Guvernul Boc a incalcat Constitutia si in cazul fostilor detinuti politici

0 comentarii / 1457 vizualizări / 21 octombrie 2010

Actele normative privind despăgubirea deţinuţilor politic sunt neconstituţionale, Curtea Constituţională admiţând, azi, sesizarea Avocatului Poporului privind unele prevederi din OUG 62/2010, precum şi cele 189 de sesizări privind neconstituţionalitatea articolului 5 din Legea 221/2009.

Curtea Constituţională a luat în discuţie, potrivit Mediafax 189 de sesizări privind neconstituţionalitatea unor prevederi din Legea 221/2009 referitoare la condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative, după ce zeci de persoane au cerut despăgubiri în instanţe, unde au fost reclamate nelegalităţi.

Astfel, Curtea Constituţională a fost sesizată de instanţele judecătoreşti cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 5, alineatul (1), litera a, din Legea 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.

Potrivit articolului 5, (1) orice persoană care a suferit condamnări cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 sau care a făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic, precum şi, după decesul acestei persoane, soţul sau descendenţii acesteia până la gradul al II-lea inclusiv, pot solicita instanţei de judecată, în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, obligarea statului la: a) acordarea unor despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare. La stabilirea cuantumului despăgubirilor se va ţine seama şi de măsurile reparatorii deja acordate persoanelor în cauză, în temeiul Decretului-lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 214/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 568/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

Tot joi, Curtea Constituţională s-a pronunţat şi asupra sesizării Avocatului Poporului privind neconstituţionalitatea OUG 62/2010, care limitează cuantumul despăgubirilor acordate în instanţe foştilor deţinuţi politici din perioada regimului comunist.

Decizia Curţii Constituţionale este aşteptată de către instanţele judecătoreşti, întrucât pe rolul lor sunt înregistrate solicitări de despăgubiri din partea foştilor deţinuţi sau a rudelor acestora.

În luna iulie, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu câteva „norme contrare unor prevederi din Constituţie” din Ordonanţa de Urgenţă 62 din 2010 care limitează cuantumul despăgubirilor acordate foştilor deţinuţi politici din perioada regimului comunist.

Într-un comunicat de presă, Avocatul Poporului afirma că excepţia de neconstituţionalitate ridicată vizează articolul I punctul 1 şi articolul II din textul ordonanţei.

Primul dintre ele este cel care prevede limitarea cuantumului despăgubirilor „pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare” la maximum 10.000 de euro pentru cel condamnat, la 5.000 de euro pentru rudele sale de gradul I şi maximum 2.500 de euro pentru rudele sale de gradul II.

Articolul II prevede că noile dispoziţii „se aplică proceselor şi cererilor pentru a căror soluţionare nu a fost pronunţată o hotărâre judecătorească definitivă până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”.

„Din examinarea dispoziţiilor articolului I punctul 1 şi ale articolului II din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 62/2010 (…) Avocatul Poporului a observat că acest act normativ conţine norme contrare unor prevederi din Constituţie”, se arată în comunicatul citat.

Astfel, în baza legii după care funcţionează, Avocatul Poporului „a ridicat direct în faţa Curţii Constituţionale” excepţia de neconstituţionalitate privind dispoziţiile celor două articole criticate.

În opinia Avocatului Poporului, acestea contravin articolului 16 alineat 1, articolului 115 alineat 6 şi articolului 1 alineat 5 din Constituţie.

Articolul 16 prevede, în alineatul 1, că „cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”. În alineatul 6 al articolului 115, Constituţia prevede că „ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”.

Cel de-al treilea articol din Constituţie invocat de Avocatul Poporului este cel care prevede obligativitatea respectării legii fundamentale.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998