CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Verdict socant al Parchetului: in Romania ai voie sa afisezi insemnele naziste

0 comentarii / 1509 vizualizări / 24 noiembrie 2010

Parchetul a închis dosarul primarului Constanţei Radu Mazăre, cercetat pentru că a purtat o unformă cu însemne naziste la o prezentare de modă la Mamaia, în 19 iulie 2009, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaretea Antisemitismului (MCA) România fiind nemulţumit de soluţia procurorilor.

Decizia autorităţilor române de a închide dosarul în care primarul Constanţei, Radu Mazăre, era cercetat pentru că a purtat o uniformă a Wehrmacht-ului la o prezentare de modă reprezintă un mare pas înapoi, arată, conform Mediafax, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaretea Antisemitismului (MCA) România.
ONG-ul precizează că a fost informat, ieri, de către procurorul general al României, despre faptul că s-a dat „o nouă decizie” de clasare a dosarului lui Radu Mazăre. „MCA România îşi exprimă profunda îngrijorare şi groază privind această recentă decizie a autorităţilor române. Decizia reprezintă un mare pas înapoi de la progresul înregistrat de România când şi-a asumat responsabilitatea uciderii evreilor, pe timpul regimului Antonescu, şi când s-a adoptat Legea 107/2006, privind interzicerea afişării simbolurilor naziste în public”, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al organizaţiei.
Reprezentanţii centrului mai spus că decizia, dată la o săptămână după publicarea raportului Departamentului de Stat al SUA şi la 16 luni de la producerea evenimentului, arată că investigaţia în acest caz a fost „doar de ochii lumii”. Aceştia adaugă că, astfel, neo-naziştii şi fasciştii din România vor fi încurajaţi să ignore legislaţia în vigoare şi să poarte uniforme şi simboluri naziste, recurgând şi la violenţă în spaţiul public.
„Este o decizie care jigneşte profund memoria victimelor Holocaustului, ucise de oameni îmbrăcaţi în aceeaşi uniformă ca cea purtată de Radu Mazăre şi fiul său”, precizează sursa citată.
În urma acestei decizii, MCA România a trimis procurorului general al României un protest faţă de „această decizie scandaloasă”, exprimându-şi refuzul de a o accepta ca fiind definitivă.
Prima decizia de neîncepere a urmăririi penale în cazul Mazăre a fost dată în 26 ianuarie, în 3 februarie 2010 infirmându-se din oficiu soluţia „ca fiind nelegală şi neîntemeiată”.
Închiderea dosarului în care primarul Constanţei era acuzat că a purtat o uniformă a Wehrmacht-ului la o prezentare de modă a fost motivată prin faptul că ţinuta nu avea „nimic de-a face cu nazismul”, însă, în martie 2010, procurorul general al Parchetului Curţii constănţene de Apel a infirmat soluţia.
Radu Mazăre a fost cercetat pentru atentat asupra unei colectivităţi (articolul 161 Cod penal); subminarea puterii de stat (art. 162 Cp); infracţiuni contra reprezentantului unui stat străin (art.171 Cp); instigarea la discriminare (art. 317 Cp); ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice (art. 321 Cp); instigarea publică şi apologia infracţiunilor (art. 324 Cp); constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob, aderarea la o organizaţie cu caracter fascist, rasist sau xenofob, precum şi sprijinirea sub orice formă a unei organizaţii având acest caracter (art. 3 alin. 1 şi 2 din OUG 31/2002); răspândirea sau vânzarea, prin orice mijloace, ori confecţionarea de simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe precum şi deţinerea, în vederea răspândirii sau vânzării, a unor astfel de simboluri (art. 4 alin. 1 din OUG 31/2002); utilizarea în public a simbolurilor fasciste (art. 4 alin. 2 din OUG 31/2002); promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste sau xenofobe, prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public (art. 5 alin. 1 din OUG 31/2002).

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998