CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Veste minunata: Ministerul Sanatatii – de acord cu renuntarea la ora de vara

1 comentariu / 2739 vizualizări / 2 ianuarie 2019

2019 are mari șanse să fie anul în care nu vom mai avea parte de nefasta schimbare a orei, în condițiile în care ministerul Sănătății susține teza efectelor negative pe care aceasta le are asupra organsimului uman și e de acord cu renunțarea la ea.

O interpelare în acest sens a deputatul PNL Andrei Gheorghe a primit în ultimele zile ale anului trecut un răspuns promițător de la ministerul Sănătății.
În interpelare, deputatul amintea că anul trecut a fost adoptată o rezoluție europeană care permite statelor UE să renunțe la schimbarea orei. Gheorghe mai amintea că ora de vară a fost inventata la sfîrșitul secolului XIX de catre un entomolog și introdusa pentru prima data oficial de catre
Puterile Centrale în timpul Primului Război Mondial, în vederea economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de razboi. La noi, ea datează din 1979, fiind (re)introdusă de Nicolae Ceaușescu în scopul economisirii energiei electrice.

Deputatul mai cerea ministrului Sănătății să ia în calcul eliminarea schimbării orei și să se păstreze defintiv ora în vigoare în acest moment.

În răspunsul oficial al ministerului, sub semnătura secretarului de stat Dan Dumitrescu, se recunoaște faptul că ”schimbarea orei oficiale, prin trecerea la ora oficială de vară presupune un efort de adaptare a organismului uman cu reducerea performanței în muncă și aparitia unor probleme legate de perioada de odihnă prin somn. Oamenii au nevoie de aproximativ o săptămînă pentru a se adapta la ora oficială de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decat în mod obișnuit. Sunt afectați în special cei cu vulnerabilități psihoemoționale, depresii, afecțiuni cardiovasculare. În condițiile pierderii unei ore de somn crește nivelul de stres, apar dificultăți de concentrare și învățare la serviciu și la școală. Avînd în vedere cele prezentate mai sus, considerăm că propunerea de renunțare la ora oficială de vară este binevenită” se mai arată în răspunsul ministerului. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Ora de vara, un deranj inutil.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998