CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Veste minunata: Romania – fruntas european la cheltuit bani pentru inarmare

3 comentarii / 4390 vizualizări / 5 aprilie 2021

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, dă o veste bună românilor: cu toate constrîngerile și pagubele produse economiei de către pandemie, România și-a depășit promisiunile de alocare de bani pentru înarmare pe anul 2020 și devine o veritabilă performeră în UE și NATO la acest capitol.

Conform datelor oficiale de la finele anului trecut, în UE sunt cinci țări în afara de România care alocă 2% din PIB pentru apărare, e vorba de Estonia, Letonia, Lituania, Grecia și Polonia. Colosul militar francez alocă doar 2,04% din PIB sectorului apărării, iar Germania se plasează sub pragul de 2%. Alte țări mari din NATO, precum Canada ori Italia, se plaseză sub 1,5% din PIB pentru cheltuieli militare. 1,5%, de altfel, este și media europeană a cheltuielilor cu înarmarea.

Pe acest fundal, vine azi, cum spuneam, vestea minunată, de la ministrul de Externe Bogdan Aurescu, într-un interviu pentru Digi24, după întrevederea cu secretarul de stat american Antony Blinken, în care confirmă oficial cifre deja vehiculate în ultima vreme în media:

”Secretarul de stat american a avut cuvinte de apreciere deosebită pentru cooperarea militară între România și Statele Unite, inclusiv pentru efortul pe care România îl face de a aloca 2% din PIB pentru apărare – iată, anul acesta depășim 2%, avem 2,07% – este cel mai înalt nivel de alocare până în prezent”.

Reamintim că, încă din 2014, toate statele NATO și-au luat angajamentul ferm să majoreze cheltuielile cu înarmarea la minim 2% din PIB, dar prea puține și-au și respectat, pînă azi, promisiunile de atunci. Să mai spunem că, anul trecut, nicio companie românească nu a beneficiat de vreo comandă din partea NATO, spre deosebire de Polonia, Ungaria, Letonia, Cehia ori Bulgaria, care au beneficiat de comenzi de milioane de euro. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Cu mențiunea că polonezii și-au negociat contractele de achiziție, în timp ce noi am optat să transferăm bani către firmele CIA fără să cerem nimic înapoi. Fierul vechi nici nu va ajunge pe aici, oricum e secret, deci nu-i problema noastră.

  2. Fruntasi la pierderi!

  3. Adevarat e si ca noi suntem in coasta ursului, cum nu sunt Franta, Germania, s.a.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998