CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vestea ca Basescu nu mai e

0 comentarii / 1567 vizualizări / 29 iulie 2012

Vom afla asta la capatul zilei. Si vom avea confirmarea luni. Aceasta duminica cruciala poate ramane in istorie. Aniversam “Desteapta-te, romane!” si nu este deloc exclus sa constatam ca putem schimba imnul. Ca romanul s-a desteptat. Ce stim si ce nu stim despre sfarsitul acestei zile?
Avem o prima certitudine. Si anume ca, in primele ore, s-au prezentat la urne sensibil mai multi romani decat la celelalte referendumuri sau la prezidentialele din 2009. Sunt scrutinuri asemanatoare. In niciun caz identice. Prin urmare, termenii de comparatie sunt relativi. Deci avem mai multi decat atunci. Iar atunci fie ne-am apropiat de o prezenta finala la vot de 50 la suta, fie am depasit-o. Iata un prim semn bun.
Al doilea semn bun este chiar abandonul strategic al lui Traian Basescu si al PDL. Facand ca si adversarii lor masuratori, corifeii regimului Traian Basescu au ajuns la concluzia ca nu pot obtine o sustinere activa a populatiei. Ca, prin urmare, mai mult din cei jumatate care, in mod natural, s-ar fi prezentat la urne, se pronuntau in favoarea demiterii. Si, atunci, au incercat, in disperare de cauza, sa recurga la ceea ce am putea denumi sustinere pasiva. Solicitandu-le tuturor sustinatorilor sa nu se prezinte la vot. In acest fel, numarul acestora s-ar putea insuma cu cel al romanilor care, in mod traditional, nu voteaza, 30 – 40 la suta, si din aceasta adunare artificiala ar iesi un rezultat fals. In tentativa de a-i confisca si pe absentii traditionali, Traian Basescu a comis, cred, o mare greseala. Nu este deloc exclus ca unii dintre acesti cetateni sa nu doreasca sa fie asimilati basistilor. Si atunci, contrar asteptarilor, sa se prezinte la urne. Si acum sa ajungem la fondul chestiunii. Sa admitem ca electoratul lui Traian Basescu ar fi, cum a spus el, de 30 la suta. Si sa admitem ca toti basistii sunt disciplinati. Si raman acasa. Daca asa stau lucrurile, Basescu a inregistrat, in prima parte a zilei cruciale, un mare esec. De ce?
Pai daca circa 30 la suta dintre basisti, in mod disciplinat, au ramas acasa si totusi procentele prezentei la vot, in primele ore ale diminetii, au fost sensibil mai mari decat in cazul scrutinelor anterioare, printr-o logica extrem de simpla, ajungem la concluzia ca vointa romanilor de a-l demite pe Basescu este extrem de mare. Cum sa obtii un scor atat de bun, in conditiile in care pedelistii stau acasa, altfel decat prin mobilizarea, as putea spune in masa, nu numai a sustinatorilor USL, ci si a absenteistilor traditionali?
In istoria recenta a Romaniei, este un caz fara precedent ca un om politic sustinut de un partid politic sa incerce sa castige alegerile facand apel la cetateni sa boicoteze votul. Sa renunte la cel mai important drept conferit de Constitutie. Intr-un trecut mai indepartat, a existat totusi o asemenea situatie. Generata de comunisti. In 1946. Atunci ei au facut apel la populatie sa nu voteze. Au facut chiar presiuni in acest sens. Populatia a votat. Au castigat la scor taranistii. Dar, cu tancurile sovietice in spate, comunistii au inversat pur si simplu cifrele. Si a urmat ce a urmat.
Cum va fi ziua de luni? Ne intoarcem in 1946? Spre o noua forma de dictatura? De tip Basescu? Sau cetatenii decid ca isi pot fauri singuri viitorul? Intr-o singura zi. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998