CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vesti bune de la Bruxelles pentru pescari

0 comentarii / 1518 vizualizări / 7 mai 2015

”O veste bună: în această dimineață, în cadrul Comisiei PECH, am hotărât împreună cu colegii mei eurodeputați să amânăm votul pentru propunerea CE de a interzice total folosirea setcilor în derivă. Am considerat mereu că o lege sau un regulament care sunt inițial prost făcute vor deveni și mai neclare dacă se încearcă reformularea sensului lor prin amendare în cadrul comisiilor de lucru” anunță pe Facebook europarlamentarul liberal Norica Nicolai.

 

Plenary Session week 50

 

”În aceste condiții, am susținut de la început că este necesar ca executivul european să își retragă propunerea inițială și să revină cu una mai echilibrată, mai completă, adaptată la realitățile din teren. Am insistat în ultimele dezbateri formale și informale că amendarea și schimbarea sensului acestei propuneri, până în punctul în care îi este schimbat complet sensul, nu este alegerea corectă. Vor apărea lacune în legislația adoptată, și dar și contradicții cu alte prevederi europene din domeniu.
Dezbaterile privind interzicerea setcilor în derivă, prevedere ce ar afecta unicul mijloc de supraviețuire al numeroaselor familii de pescari din Delta Dunării și din zona Mării Negre, au început încă de anul trecut, printr-o propunere a Comisiei Europene. Motivul pentru o astfel de soluție extremă a fost unul de natură ”preventivă”, fără a exista date și analize clare privind implicațiile și impactul socio-economic ale prevederii. În acest context, am încercat inițial, împreună cu o parte din colegii mei, să convingem Comisia Europeană să își retragă proiectul și să revină cu unul mai echilibrat, bazat pe date și analize, care să înglobeze principiile regionalizării (așa cum au fost ele exprimate în Politica Comună pentru Pescuit). Decizia Comisiei Europene de a ignora această solicitare a împărțit Comisia parlamentară de Pescuit în două: o parte dintre colegi doresc un raport care să schimbe în totalitate propunerea Comisiei Europene, iar ceilalți s-au pronunțat pentru respingerea în totalitate a propunerii Comisiei Europene.
În aceste condiții, am inițiat un amendament în care am propus respingerea inițiativei Comisiei Europene, inițiativă cosemnată de mai mulți deputați. Având în vedere că este un amendament mai neobișnuit, procedura adoptării lui este diferită. Așadar, s-a hotărât amânarea votului pe o perioadă nedeterminată și trimiterea unei cereri de explicare a procedurilor către colegii din cadrul Comisiei pentru afaceri constituționale (AFCO). Doar în urma acestei explicații vom putea supune la vot amendamentul meu și apoi raportul privind interdicția de folosire a setcilor în derivă. Eu sper și cred că mesajele noastre vor determina Comisia Europeană să înțeleagă că o astfel de propunere nu va trece nici de Parlamentul European și nici de Consiliu, iar în aceste condiții vom avea o nouă propunere, mai bună. Vă voi ține la curent cu evoluțiile pe acest subiect” mai scrie europarlamentarul ALDE.

 

Logo-ADLE-RO

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998