CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Viata Studenteasca ’70 – intalnirea veteranilor din presa studenteasca

0 comentarii / 1424 vizualizări / 2 octombrie 2020

Mai multi jurnalisti cu notorietate in presa romaneasca de astazi si care au fost candva colegi in aceeasi redactie a revistelor „Viata Studenteasca” si „Amfiteatru” se vor intalni intr-o reuniune formala, in premiera dupa o jumatate de veac!
Asemenea sciziunilor si disputelor de tot felul survenite dupa 1990 – in presa, ca si in alte domenii – nici redactia amintita n-a fost scutita de confruntarile aspre ale perioadei, intre bunii colegii de atunci aparand falii si diferente de opinii care au ramas ireconciliabile pentru multa vreme. Inevitabil, redactia „Vietii Studentesti” s-a dizolvat pe la inceputul anului 1990, dar foarte multi dintre membrii ei au gasit diverse modalitati de continuare a muncii de ziarist in noile conditii. Dupa cum se va vedea si din simpla enumerare a participantilor la aceasta inedita reuniune, in redactia de acum 50 de ani a revistelor studentesti erau oameni de exceptionala valoare profesionala. Acest lucru avea sa fie confirmat mai ales in anii de dupa 1990, cand majoritatea lor au devenit cunoscuti lideri de opinie, manageri de presa, jurnalisti respectati si chiar intemeietori de scoli de ziaristica. Pe langa performantele in publicistica, multi dintre redactorii „Vietii Studentesti” de odinioara au devenit intre timp oameni cu opera, nume de prestigiu in literatura, filosofie, eseistica, critica de arta. Cartile lor sunt in biblioteci, creatia lor e prezentata in manuale, primind laurii unei largi recunoasteri pe plan intern si international.
În pofida directiilor de tot felul in care i-a imprastiat viata in ultimele trei decenii, dorinta de reintalnire ca pe vremuri va fi fost destul de mare la multi dintre ei, astfel incat, la cel mai scurt „clopotel” pentru o astfel de reuniune, raspunsul celor disponibili fizic a fost afirmativ si entuziast.intalnirea are loc astazi, 2 octombrie, la Restaurantul Voievodal Baneasa. Vor participa Nicolae Dan Fruntelata, Ion Cristoiu, Mihai Tatulici, Cornel Nistorescu, Sorin Rosca Stanescu, Octavian stireanu, Dumitru Constantin, Coman Șova si Sotir Caragata, initiatorul „actiunii”. Pe Grigore Arbore-Popescu, aflat la conducerea ICR Venetia, rigorile postului diplomatic si restrictiile la deplasari stabilite de Italia il impiedica sa vina in tara in aceata perioada, Tudor Octavian si Dinu Flamand acuza unele probleme de sanatate, insa toti trei au salutat ideea si speranta ca vor fi prezenti la o posibila reeditare a evenimentului.Cu prilejul intalnirii de vineri seara, Sorin Rosca Stanescu isi va prezenta in premiera fostilor sai colegi volumul de evocari, comentarii si analize intitulat „Un sfert de secol de presa postcomunista”, aparut in 2015.Sunt anuntate si alte surprize, in spirtul ludic si inteligent pe care aceste personalitati ale presei romane contemporane il exersau pe vremea cand erau tineri ziaristi in faimoasa redactie a „Vietii Studentesti”. (S.C.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998