CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vicepremierul ungar: ”Ungaria, cu toată greutatea sa, se află lângă ungurii din Ardeal”

0 comentarii / 1532 vizualizări / 26 iulie 2013

Vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, a reafirmat, ieri, sprijinul acordat de Guvernul de la Budapesta comunităţii maghiare din Transilvania pentru obţinerea autonomiei, spunând, la Universitatea de Vară „Balvanyos” de la Băile Tuşnad, că Ungaria va fi alături de aceasta „cu toată greutatea sa”.

El a spus că ţările în care maghiarimea este în minoritate trebuie să conştientizeze că „drepturile colective sunt, la nivelul comunităţii, drepturi ale omului”, acordarea autonomiei nefiind un gest extrem.

„Drepturile minorităţilor sunt drepturi ale omului. În ceea ce priveşte autonomia, maghiarii nu vor face niciodată altceva decât s-a întâmplat deja în Uniunea Europeană (UE – n.r.). Şi atunci, punem întrebarea: dacă pentru alţii se poate, dacă altora li se permite, atunci de ce nouă nu ni se permite? Dacă am putea accepta faptul că în UE există ceva ce este permis pentru alţii şi pentru maghiarime, pentru Secuime nu, atunci am declara că ne considerăm cetăţeni ai UE de rangul doi. Deci, autonomia nu este un extremism, nu este un gest extrem, pe care îl vrem, autonomia nu a fost debitată de maghiari, ci este ceva acceptat pentru alţii”, a spus, conform Mediafax, vicepremierul Ungariei.
Semjen Zsolt a spus că, aşa cum România „intervine”, printr-un demers pe care l-a catalogat „absolut normal şi foarte corect”, pentru românii din Republica Moldova, pentru „valahii din Serbia sau pentru toţi românii din Diaspora”, şi Guvernul de la Budapesta poate face acelaşi lucru pentru comunitatea maghiară.

Vicepremierul de la Budapesta a făcut apel la reprezentanţii partidelor politice maghiare din România să ajungă la consens în privinţa problemelor fundamentale precum autonomia, drepturile lingvistice şi regionalizarea.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998