CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Viclenia Guvernului versus drepturile de autor

0 comentarii / 1363 vizualizări / 27 august 2010

Federatia Internationala a Jurnalistilor, care numara aproape o jumatate de milion de membri, ziaristi din lumea intreaga, protesteaza impotriva recentei masuri a Guvernului de la Bucuresti vizand drepturile de autor. Mai mult decat atat.

Aceasta importanta institutie a decis sa trimita o delegatie in Romania, pentru a face, la fata locului, o ancheta. Ce semnificatie are interventia FIJ? Si, in general, de ce afirm in titlul acestei analize ca este vorba de o viclenie a Guvernului Boc?
In primul rand, este necesar sa precizez, pentru cine nu stie, ca influenta Federatiei Internationale a Jurnalistilor – din care face parte si MediaSind – este uriasa. FIJ nu a ratat nicio campanie pe care a initiat-o in ultimii 20 de ani. Si probabil nici inainte, cand noi ne aflam in spatele cortinei de fier. Iar, in asemenea campanii, FIJ s-a batut nu cu oricine, ci cu guvernele statelor lumii. Plasandu-se, intotdeauna, de partea libertatii de expresie. Aparandu-i pe jurnalisti. Aparand drepturile legitime ale acestora. FIJ nu ar fi castigat, daca s-ar fi plasat de partea unor grupuri de interese nelegitime. Sau daca ar fi sarit in apararea unor ziaristi care au incalcat legea ori etica profesionala. Daca Federatia Internationala a Jurnalistilor a decis sa emita un protest, pe care sa-l inainteze statului roman si sa trimita aici o inspectie, inseamna ca a luat foarte in serios masura Guvernului, prin care drepturile de autor sunt “ciuruite”. Si, evident, lucrurile nu se opresc aici. Acest protest se duce catre toate guvernele lumii libere. Si catre toate organizatiile internationale. El va ajunge inclusiv pe agenda de lucru a institutiilor Uniunii Europene.
Pentru Romania, interventia FIJ, ca reactie la o masura care nu este decat expresia relei guvernari de la Bucuresti, reprezinta o noua bila neagra. Conducatorii politici ai acestei tari vor fi si mai contestati si mai izolati decat pana acum. Ma refer, in primul rand, la Presedintele Romaniei, la primul – ministru, la ministrul de Finante si la ministrul de Externe. In ciuda deficitului imens de imagine, culmea este ca, mai devreme sau mai tarziu, acest guvern ori urmatorul va trebui sa revina la masura luata. Si, desi Romania va ramane cu nota scazuta la purtare, situatia va reveni la normal. Este un exemplu tipic de politica natanga. Sau, cum spun romanii, un mod de a-ti da cu stangul in dreptul.
Pentru ca acest guvern si acest presedinte sa se poata rafui cu ziaristii, pe care, de altfel, ii taxeaza drept pericol pentru siguranta nationala, punandu-i, in consecinta, sub supravegherea stricta a serviciilor secrete, masura luata a trebuit sa aiba un spectru mai larg. Si asa au aparut victimele colaterale. Scriitorii, artistii plastici, muzicienii si urmasii acestora, actorii, arhitectii si multe alte categorii de intelectuali romani au fost si ele “ciuruite” odata cu jurnalistii. Sa-i excludem pe ziaristi, pentru a nu fi acuzati de o pledoarie pro bono. Sa ne referim la ceilalti. Cine sunt acesti ceilalti? Sunt crema societatii romanesti. Sunt creatorii. Sunt materia cenusie cea mai vie.
Iata ca tandemul Basescu – Boc a ajuns sa se rafuiasca nu numai cu ziaristii, cu parlamentarii, cu judecatorii, cu pensionarii, cu salariatii si cu patronii de firme, ci si cu singura speranta pentru un viitor mai bun. Care inseamna creatia, creativitatea. (Sorin Rosca Stanescu –
www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998