CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Victor Ponta după Victor Ponta. Şi PSD după PSD

3 comentarii / 2428 vizualizări / 18 septembrie 2015

Telenovela continuă. Ponta este trimis în judecată. Şi, încă, se ţine strâns de scaun. În timp ce procurorii îi dresează un nou dosar. De trafic de influenţă. Pentru care vor solicita, din nou, Parlamentului acordul pentru anchetarea sa. Fiind infracţiune de corupţie, dacă acordul va fi dat, Ponta este pierdut. Dar ce se întâmplă după Ponta? Cu el şi cu partidul pe care l-a condus.
Este în afara oricărei discuţii că la cârma PSD s-a aşezat, cât se poate de sigur pe el, Liviu Dragnea. Un lider politic care a crescut extrem de spectaculos în ultimii ani. Din toate punctele de vedere. Are însă un handicap. Un proces penal pierdut. Care acum se va putea transforma, fie într-o achitare, fie într-o condamnare definitivă. Doamne fereşte, poate chiar cu executare. În aceste condiţii, deşi el a preluat ferm conducerea PSD, viitorul rămâne incert. Care sunt alternativele?
Este clar că Victor Ponta, mai devreme sau mai târziu, este scos din circulaţie. Acest deznodământ poate fi rezultatul, în fine, al unei demisii. Sau poate fi rezultatul direct al celui de-al doilea dosar penal, în măsura în care el va obţine acordul Parlamentului. În această situaţie, preşedintele Iohannis, conform Constituţiei, îl poate suspenda. Sau Ponta pleacă altfel. Pleacă fiindcă PSD, înainte de alegeri, va ceda guvernarea unui PNL care poate veni la putere şi cu o susţinere minoritară. Dacă majoritatea vrea. Sau, Ponta pleacă şi altfel. În ipoteza în care Liviu Dragnea convine cu liderii PNL şi cu Klaus Iohannis că este în interes naţional ca Ponta să fie debarcat, conducerea Guvernului urmând, însă, să revină tot unui lider PSD. Dacă se ajunge la un asemenea acord, îi este retras, în mod public, sprijinul lui Ponta şi va avea loc o altă desemnare a unui socialist la Palatul Victoria. Mai există şi varianta unui Guvern Oprea, susţinut de aceeaşi majoritate sau chiar de către toate forţele politice. Un Guvern de tranziţie, până la alegeri. Şi, nu în ultimul rând, mai este deschisă şi perspectiva unui Guvern Isărescu, de uniune naţională.
Una dintre ipotezele de mai sus, după opinia mea le-am epuizat pe toate cele posibile, se va confirma în perioada imediat următoare. Nu mă număr printre cei care îşi imaginează că România se va târî în noroi până la sfârşitul anului 2016, având în frunte acelaşi premier. În persoana lui Victor Ponta.
Un Victor Ponta căruia nu-i mai văd niciun viitor. Când vorbim despre puterea politică, este foarte important cum vi acolo. Şi este la fel de important cum pleci. Poţi pleca pentru a rămâne, poţi pleca pentru a reveni şi poţi pleca definitiv. Cramponându-se cum s-a cramponat de putere, Victor Ponta a ales ce-a de-al treia variantă. Care nu-i mai oferă, în viitor, niciun fel de viaţă politică. După el se va scufunda şi o parte din camarila sa. Un alt grup de conducere, cu un suflu nou, se va instala la cârma PSD, pentru a reinventa şi a repotenţa acest partid. Un partid care, să recunoaştem, cu toate crizele care îl zdruncină, cea mai importantă fiind generată chiar de ultimul său preşedinte, se menţine, totuşi, la un coeficient electoral ridicat, de aproape 40%. Rămânând primul partid politic în top.
Dar dacă Liviu Dragnea va fi lovit de tsunami justiţiei – nu contează, în această ecuaţie, dacă pe drept sau pe nedrept – care sunt soluţiile de rezervă? Nu neapărat de avarie. De câteva ori am plasat în această rubrică teza conform căreia, succesorul, într-o logică tip matrioşka, ar putea fi Vasile Dîncu. Nu îmi iau sugestia înapoi. În ciuda faptului că Dîncu continuă să stea, prea mult, în expectativă. Dar tot eu am mai lansat şi o altă ipoteza.
Această ultimă ipoteza începe să prindă contur. Ea se numeşte Nicolae Şerban. Este unul dintre cei mai experimentaţi parlamentari PSD. Cunoaşte atât de bine acest mecanism încât, plasarea lui în fruntea PSD ar putea însemna un beneficiu pentru democraţie. În plus, Nicolae Şerban este şi un jurist foarte bun. Din nou, un câştig. Atât pentru partid, cât şi pentru reformele pe care socialiştii le preconizează în viitor.
Dacă despre Ponta după Ponta nu prea sunt multe lucruri de spus, atâta timp cât omul s-a transformat într-un proiect eşuat, despre PSD după PSD, adică după PSD-ul lui Victor Ponta, sunt şi vor fi şi în viitor multe de spus. Şi asta cu atât mai sigur cu cât, din nefericire, PNL se comportă, în continuare, nu ca un partid, ci ca o alianţă care a început, dar nu a reuşit, să-şi consume actul erotic. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Deosebirea intre VV Ponta si SR Stanescu este ca primului i s-a inscenat un dosar cusut cu ata maron, in timp ce Deleanu a facut parnaie pentru o excrocherie pe bune!

  2. ponta este distrugatorul acestei tari, bine ca dna il trimite la parnaie in zeci de dosare.

  3. Pipi, iar ti-ai desfacut camasa de forta si ti-ai baut urina? Amaratule!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998