CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Victor Ponta fura startul

0 comentarii / 1470 vizualizări / 22 aprilie 2013

Daca aveam un dubiu, acesta nu mai exista. Acum, dupa ce presedintele PNL, Crin Antonescu, a spus ceea ce avea de spus. Dintr-un motiv pe care nu-l cunoastem, dar il putem intui, Victor Ponta a rupt lantul. Lantul care il tinea legat de liberali. Si, in mod cert, a furat startul in ceea ce priveste alegerile europarlamentare. Ceea ce i-a luat pe toti liberalii prin surprindere. Si acum, evident, urmeaza reactiile. Incepand cu cea a lui Crin Antonescu. Pe tabla de sah a politicii este important de vazut care sunt resorturile intime care l-au impins pe Victor Ponta la acest gest care face valuri in opinia publica.

Daca decizia de a merge separat in alegeri trebuie asumata de catre liderii USL, din ratiuni asupra carora nu mai are rost sa insist, este la fel de adevarat ca o asemenea asumare trebuie, in mod normal, sa fie rezultatul unei dezbateri si decizii colective. Ceea ce nu s-a intamplat. Victor Ponta a preferat sa informeze, el insusi, opinia publica asupra unei decizii, pana la urma, unilaterale. Care nici macar nu stim ca ar fi a PSD. S-ar putea sa avem de-a face cu o decizie personala. In al doilea rand, ceea ce mi se pare si mai important, este momentul ales. Cel al Congresului PSD. Momentul de maxima expunere si putere a presedintelui acestui partid, care conduce un guvern inca deosebit de popular. Si mai relevant este ca, pana la alegerile europarlamentare, se va mai scurge un an.

In anul care urmeaza, pana cand va suna gongul europarlamentarelor, se pot intampla multe. In principiu, indicatorii de popularitate ai guvernului, ai USL-ului si ai celor doua principale partide – PSD si PNL – vor suferi modificari. Unele dintre acestea pot fi chiar dramatice. Rezultatul cercetarilor de piata ne arata, ca de fiecare data la inceputul unui ciclu politic, faptul ca popularitatea USL, in general si a partidului care a dat premierul, in special se afla in crestere. Este un efect psihologic al unui proces pe care il denumim in felul urmator „castigatorul ia tot”. Dar pana cand? Pana cand guvernarea incepe sa se erodeze. Fenomenul de erodare se declanseaza, de obicei, spre sfarsitul primului an de guvernare.

Prin urmare, in primavara anului viitor, cand vor avea loc europarlamentarele, situatia politica va fi diferita, in mod sensibil, de cea de azi. Cel mai probabil, premierul Victor Ponta va pierde multe din punctele pe care le are acum. La fel PSD care a dat premierul si isi asuma, in acest fel, principala raspundere. Dar si USL, in ansamblu, va avea o popularitate mai scazuta. Ceea ce inseamna ca orice calcule facute azi in legatura cu rezultatele la europarlamentare, impreuna sau separat, sunt pe cat de premature, pe atat de riscante.

Pe bune dreptate, Crin Antonescu a remarcat ca precipitarea lui Victor Ponta, de a anunta de unul singur despartirea la europarlamentare si declansarea campaniei electorale, este nu numai un act surprinzator si nu prea elegant fata de aliati, ci si o provocare prematura adresata cetatenilor Romaniei. Eu cred ca supararea afisata de Victor Ponta, in ceea ce priveste doi, trei liberali – printre care ma numar -, este doar un pretext. Liderul PSD nu a avut un simplu gest de naduf. Provocarea sa ascunde altceva. Oare ce? (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998