CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Victor Ponta, o tinta electorala falsa

0 comentarii / 1471 vizualizări / 3 ianuarie 2014

In toamna acestui an, ideea candidaturii lui Victor Ponta la functia prezidentiala va fi o simpla istorie. Conform tuturor estimarilor mele, el nu se va inscrie intr-o asemenea cursa. Pur si simplu pentru ca, din calculele pe care le vor face specialistii, va rezulta ca el nu are sanse reale de a obtine o victorie. Si poate nici de a se califica in al doilea tur de scrutin. Daca rationamentul pe care il voi dezvolta in cele ce urmeaza este corect, daca premisele care stau la baza lui sunt reale, atunci intreaga proiectie vizand cel mai important moment politic al acestui an trebuie reconstruita.

Admitand, prin absurd, ca rezultatele cercetarilor de piata facute exclusiv de institute arondate presedintelui Traian Basescu, premierului Victor Ponta ori ziarului Adevarul sunt reale, atunci putem avea cel mult o fotografie a momentului. Un moment care se plaseaza cu unsprezece luni inaintea evenimentului propriu-zis al alegerilor prezidentiale. Aceasta simpla secventa, fie ea si reala, fie ea in afara oricarei manipulari, ne infatiseaza un tablou despre care se vorbeste zilnic. Cu cel putin doi candidati, pana una alta inventati de catre sociologi si manipulatorii de opinie, respectiv Mugur Isarescu si George Maior, cu un prezumtiv candidat, eternul Sorin Oprescu si cu reprezentantii diferitelor formatiuni politice, in ordinea electoratului acestora, Victor Ponta, Crin Antonescu, etc, etc, concluzia la care poate conduce aceasta proiectie statica este cea indusa de cercetarile de piata. Si anume ca, in cel de-al doilea tur de scrutin, vor ramane Victor Ponta si Crin Antonescu. In unele variante, castigator e dat Victor Ponta care, la data alegerilor, ar fi sustinut de intreg electoratul de stanga, caruia i s-ar putea adauga si alte segmente ale populatiei si, in alte variante, Crin Antonescu, care ar putea primi sustinerea intregului electorat de dreapta. Dar ce legatura ar putea exista intre proiectia statica din ianuarie 2014 si realitatea dinamica din luna decembrie a aceluias an?

Niciuna! In laboratoarele unde sunt concepute asemenea scenarii, se stie cu precizie ca la sfaritul acestui an raporturile de forte vor fi fundamental diferite. Indiferent cate resurse bine ascunse in buget, cum spune Traian Basescu , vor fi destinate de Victor Ponta unor masuri cu caracter populist si cu efect electoral, constrangerile generate de starea finantelor tarii sunt atat de mari, incat efectul unor cadouri politice va fi minor. Sa admitem, de dragul demonstratiei, un fapt dovedit a fi din ce in ce mai absurd. Sa acceptam utopia ca inca mult timp de acum incolo, pana in preajma alegerilor, USL ramane intact. Si guverneaz ca atare. O va face, evident, intr-un stil asemanator celui cu care ne-am obisnuit. Ca atare, succesele si rezultatele reale inregistrate de Executiv, in masura in care vor atinge performamanta de fi mai importante decat esecurile, se vor plasa oricum mult, foarte mult sub asteptari. Zi de zi, saptamana de saptamana si luna de luna, populatia care a votat USL va fi din ce in ce mai convinsa, fie ca a fost inselata, fie ca a devenit victima unei grave erori politice. Pe masura ce sperantele vor veni intr-o contradictie din ce in ce mai puternica cu realitatea, iar angajamentele electorale cu realizarile guvernamentale, intreaga nemultumire va trebui sa fie proiectata undeva. Cum este si firesc, cum se intampla implacabil de fiecare data, incasator va fi Guvernul. Indiferent cat de mult va fi demonizat in tot acest rastimp Parlamnetul. Indiferent cat vor miza unii, psihologic, pe coruptie, care s-ar afla la originea necazurilor de zi cu zi ale cetateanului. Indiferent cat ar clama unii si altii ca pacatul ar consta intr-o ipotetica lupta intre puterea politica si puterea judecatoreasca.

Tinta tintelor, indiferent de propaganda, indiferent de sondajele de opinie, va fi nimeni altul decat Victor Ponta. Pe masura ce presiunea publica va creste, anul sau de miere cu electoratul din Romania se va incheia. Abrupt. Dramatic. Intr-o cadenta naucitoare.

Cum ar putea candida in luna decembrie a acestui an, admitand ca va mai fi premier, un Victor Ponta care va focaliza intreaga frustrare, nemultumire si manie a romanilor? Nici un sondaj de opinie din toamna acestui an nu va putea ascunde reala reactie a opiniei publice.

Pe de alta parte, nimeni nu trebuie sa-si faca iluzii. Pentru a avea o sansa reala, Crin Antonescu va fi obligat sa se plaseze nu de partea unui Guvern devenind, pe bune dreptate, tinta nemultumirii populatiei, nu de partea ghiveciului puterii din care face parte si Traian Basescu, cu toate institutiile pe care si le-a subordonat, ci de partea cetatenilor. Asadar, Crin Antonescu si PNL sunt condamnati sa intre in opozitie. Total sau partial. Fara a inregistra pierderi sau asumandu-si pagube care pot fi substantiale daca ne gandim ca exista liberali bine insurubati in angrenajul Executivului ori al administratie locale, care prefera sa ramna atasati puterii si resurselor, in locul unei lupte electorale cu rezultat incert. Daca Antonescu va castiga, PNL isi va pierde presedintele si va trece printr-un purgatoriu pana cand se va instala noua garnitura de conducere si se vor reaseza apele, iar daca, Domne fereste, Crin Antonescu pierde alegerile, multi dintre liberalii scosi de catre acesta intr-o opozitie fortata il vor sfasia.

Greu de presupus ca pentru PNL exista totusi alta optiune decat intrarea in opozitie si angajarea, cat mai curand posibil, a bataliei pentru prezidentiale. In schimb, in PSD, pe masura deteriorarii imaginii publice a lui Victor Ponta, care in acest an va cobora cu mare viteza din podul in care s-a cocotat, exista scenarii alternative. De aceea am convingerea nu ca Victor Ponta va pierde prezidentialele, ci ca nici macar nu va participa la aceasta cursa. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998