CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Victor Ponta – un actor politic (prea) cuminte!

1 comentariu / 2296 vizualizări / 6 mai 2014

”Victor Ponta este floricica patriei” spune, ironic, președintele Băsescu și toată lumea se repede să creadă că asistăm la un nou episod de campanie murdară, în care președintele și premierul se bălăcăresc din poziția de combatanți în trupe diferite. În realitate, Băsescu chiar are dreptate, în felul lui: în ciuda numeroaselor acuzații din ultima vreme – unele, soldate chiar cu plîngeri penale – Ponta e o floricică politică prin prisma comportării și declarațiilor sale de campanie de pînă acum.

De ceva vreme, Ponta face declarații larg comentate de media, dar nu atît belicoase, grave, cît spumoase. Celebrul apelativ ”Fă”, costumul de polo pregătit pentru a fi testat la inundații, declarația-șoc de la Craiova privind avantajele războiului și multe altele îl încadrează pe premier în categoria ”Gîgă”, dar nu mai mult de atît.

Indiferent cît se indignează susținătorii dreptei, Ponta nu se apropie nici măcar la mare distanță, spre exemplu, de prestația mentorului său spiritual, Adrian Năstase, în anul primei sale campanii electorale în calitate de lider marcant al PSD.

Pe tot parcursul anului electoral 2000, Năstase a descărcat o basculantă de declarații și pseudo-dezvăluiri politice cel puțin incendiare, ca să nu spunem de-a dreptul iresponsabile. Raportate la ele, glumițele lui Ponta de azi sunt chiar inocente.

Să amintim, pe scurt, cîteva dintre atacurile lui Năstase din anul dinaintea alegerilor parlamentare și prezidențiale din 2000.

– ”Toate băncile românești vor cădea ca popicele”. Afirmație făcută într-o conferință de presă, în care Năstase, în contextul prăbușirii Bancorex, încerca să acrediteze ideea că aceasta a falimentat nu din cauza creditelor imense date pe ochi frumoși pesediștilor, ci din cauza stării generale a economiei. O asemenea declarație, de la un asemenea nivel, ar echivala astăzi cu un cutremur economic de proporții inimaginabile.

– ”Poliția și Armata vor fi folosite în campaniile electorale”. Același Năstase îi trimitea președintelui Constantinescu o scrisoare în care îl acuza că ar urma să numească ofițeri fideli în funcții de prefecți și să trimită comandanților de unități militare scrisori în care să înfiereze PDSR.

– ”România nu a fost admisă în NATO pentru că i se rezervă un conflict militar în viitorul apropiat în Transilvania”. Altă declarație-șoc a lui Năstase, făcută cu ocazia unui discurs ținut la un seminar internațional desfășurat, în organizarea Academiei Române și a Armatei. Concret, Năstase afirma că României i s-a rezervat de către mai-marii planetei un conflict militar în viitorul apropiat menit să rupă Transilvania de restul țării, acesta fiind și motivul ocolirii țării de către rutele petrolului caspic.

– ”Sunt iminente tulburări în Transilvania”. Într-o scrisoare trimisă directorului SRI, Năstase susținea iminența declanșării unei situații de maximă tensiune în Transilvania în toamna acestui an, pe fondul accentuării vulnerabilității economice, politice și sociale a României. Liderul PDSR declara că deține informații despre o posibilă strategie pe care „revizioniștii maghiari” o vor aplica în condițiile în care situația din România se depreciază și se dezvoltă tot mai mult zone în care instituțiile statului nu mai pot să funcționeze.

– ”Emil Constantinescu se va baza în campania electorală pe ONG-uri, servicii secrete și imperiul mediatic”. Năstase afirma, într-o declarație de presă, că votul în privința universității maghiare deschide calea către statul federal, susținînd totodată că ulterior ar fi trebuit să înceapă o campanie de pregătire, în acest sens, a opiniei publice. El adăuga, totodată, că, din informațiile pe care le deține, Emil Constantinescu nu va candida pentru un nou mandat cu sprijinul actualei coaliții: „După datele de care dispunem la ora actuală, domnul Constantinescu se va baza în special pe organizații neguvernamentale (ONG), pe servicii secrete și pe imperiul mediatic”. Cum se știe, Constantinescu nu doar că nu a mai candidat deloc, dar a pus forfaitul său exact în cîrca serviciilor secrete.

– ”La Guvern se ard în draci dosare”. O pseudo-dezvăluire făcută în ditai conferința extraordinară de presă, motivul fiind dorința de a se șterge urmele unor privatizări frauduloase. În urma declarațiilor, pînă și ponderatul premier Isărescu s-a văzut nevoit să facă plîngere penală anti-Năstase la Parchet.

– ”Generalul Pacepa a fost reangajat în serviciile secrete românești”. Ca să dea și mai multă greutate acestei afirmații stupefiante, Năstase a făcut-o în timpul unei vizite oficiale în China, la invitația comuniștilor chinezi. „Aceasta reactivare, reflectă cu certitudine interesul și grija actualei Puteri pentru serviciile secrete” susținea Năstase.

– ”Guvernul Isărescu pregătește disponibilizarea unor angajați ai FPS cu salarii compensatorii de 400.000.000”. Potrivit lui Năstase, PSD deținea informații potrivit cărora Guvernul Isărescu pregătea o HG prin care zeci de salariați ai FPS, cu salarii de 35-40 de milioane, să fie restructurați, primind 10-15 salarii compensatorii, între 300-400 de milioane de lei. (sumă uriașă și azi, darmite la nivelul anului 2000 n.n.).

– ”O parte dintre guvernanți și-au pregătit terenul pentru a se stabili în străinătate”. Aflat într-o vizită electorală la Tulcea, Năstase susținea că unii guvernanți și-au făcut deja pașapoarte pentru a pleca din țară, iar unii oameni de afaceri și-au luat rezidență și în alte state, ceea ce arată că România a devenit „o vacă de muls”, iar „banii sînt luați și duși în străinătate”.

– ”Cotrocenii au ordonat să li se facă dosare penale prezumtivilor candidați la Președinție”. Pornind de la banala ridicare a imunității lui Vadim Tudor, calomniatorul de serviciu al ultimilor 25 de ani, Năstase avertiza, într-un interviu la PRO TV, că ”urmează la rînd o serie de lideri ai opoziției” și că, potrivit informațiilor care i-au parvenit din zona Președinției, la ordinul Cotrocenilor, un grup de procurori instrumentează dosare penale prezumtivilor candidați la șefia statului, pentru a le bloca în acest fel candidaturile.

Sunt doar cîteva exemple de declarații politice halucinante, niciuna confirmată ulterior, lansate în 2000 de un lider al PSD considerat azi o veritabilă icoană a partidului. Raportate la ele, cum spuneam, glumițele nesărate ale lui Ponta sunt de-a dreptul ignorabile; e greu de imaginat, pe această linie, care ar fi fost prestația lui Năstase dacă în anul 2000, luat ca exemplu mai sus, PSD ar fi fost supus unei ofensive anti-corupție precum cea de acum, soldată cu anchetări, arestări și condamnări grele. Una peste alta, analizînd la rece, avem, mai degrabă, o campanie electorală cuminte decît una cu adevărat mizerabilă, cel puțin din perspectiva declarațiilor principalilor actori.

Am spune, de-a dreptul suspect de cuminte! (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Worked great! Thank you.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998