CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Videanu: ”Il dau in judecata pe Voiculescu”

0 comentarii / 2090 vizualizări / 9 februarie 2011

Fostul primar general Adriean Videanu declară, în exclusivitate pentru Inpolitics, că intenționează să îl dea în judecată pe Dan Voiculescu pentru vina de a fi lăsat să plutească asupra sa suspiciunea de corupție în afacerea Daimler, respectiv achiziția unui număr important de autobuze de la firma germană contra unor stimulente.

Videanu ne-a declarat azi, că demersurile lui Voiculescu vizavi de afacerea Daimler sunt ”o aberație, fie și numai pentru faptul că nu primarul general s-a ocupat de acea achiziție, ci RATB, în urma unei licitații organizate de Consiliul General. Pe de altă parte, pot să vă spun nu numai că nu au existat suspiciuni vizavi de licitația respectivă, dar există o scrisoare de la firma Iveco, a doua clasată la licitație, care a mulțumit și apreciat – deși a pierdut – felul cum s-a derulat procedura, în spiritul transparenței și al corectitudinii”.

Videanu mai spune că el însuși le-a cerut lui Cătălin Predoiu și Laurei Kovesi să obțină cît mai repede un punct de vedere oficial din partea procuraturii americane, pentru a se vedea că România nu se regăsește pe lista statelor despre care există suspiciunea că au acceptat mită de la firma Daimler: ”Pe baza acestor documente de la parchetul american, care vor releva că nu a existat nicio suspiciune vizavi de contractul cu Daimler, îl voi acționa în judecată, la momentul respectiv, pe domnul Dan Voiculescu și la fel vor face și membrii conducerii RATB de la momentul cînd s-a efectuat tranzacția” mai spune fostul primar general.

Videanu mai spune că există deja dovezi în sensul corectitudinii tranzacției: ”După ce dl.Voiculescu a amorsat scandalul, directorul de atunci al RATB, Gheorghe Aron, a cerut oficial un punct de vedere de la compania Daimler, care i-a remis un document din care rezultă că licitația de la București nu a făcut obiectul vreunei anchete a procuraturii americane, iar acest document există și poate fi oricînd pusă la dispoziția publicului”.

Reamintim că, anul trecut, în vară, vicepreședintele Senatului, Dan Voiculescu, a cerut ministerului Justiției și procurorului general să solicite procuraturii americane date despre afacerea Daimler, el afirmînd că deține un răspuns de la Gary G. Grindler, Procuror General Adjunct al SUA, şi coordonator al anchetei în cazul Daimler, prin care acesta i-ar fi comunicat că SUA deţin informaţii legate de acest subiect, care pot fi oferite României. Voiculescu afirma public că este interesat să afle dacă în urma anchetei, parchetul american a descoperit date incriminatorii referitoare la tranzacţiile desfăşurate de Daimler în România, referitoare la achiziţionarea, în anul 2007, de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, a cîtorva sute de autobuze Mercedes. El a inițiat și constituirea unei comisii parlamentare de anchetă, avînd susținerea a 50 de senatori. Departamentul de Justiţie al SUA a acuzat, anul trecut, grupul german Daimler că a falsificat documente pentru a eluda Legea Practicilor Străine şi de Corupţie, care statuează că este ilegal ca o companie listată pe bursele din SUA să dea mită pentru a obţine afaceri în străinătate. Printre statele unde Daimler a încheiat afaceri oneroase s-ar fi numărat, potrivit presei internaționale, și România, alături de Bulgaria, Yemen, Libia sau Coreea de nord. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998