CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vine cutremurul si la SIE?

1 comentariu / 4169 vizualizări / 1 august 2017

Băieții din Serviciul de Informații Externe par să fie cei mai serioși dintre toți ”militarizații” patriei, dacă e să facem o analiză în plin balamuc generat de problema pensiilor speciale, care i-ar împinge pe mulți ”bolovănoși” să-și ceară trecerea în rezervă. Spunem asta pentru că niciun general SIE nu vrea în rezervă, spre deosebire de cei din SRI, STS, MApN, MAI, Justiție etc. Asta nu înseamnă, însă, că unda de șoc nu va atinge curînd și breasla spionilor.

De cînd e Iohannis președinte, așa cum rezultă din decretele postate pe siteul președinției din 2014 încoace, niciun general SIE nu a fost trecut în rezervă. Din celalalte structuri militare, nunmai anul ăsta au fost pensionați în jur de 60 de generali.

E drept, SIE are și mai puțini decît alte servicii, oficial declara vreo 7-8 generali, la nivelul anului trecut.
Și totuși, e de așteptat să apară în zilele următoare mici probleme și aici.
Asta, pentru că actual șef interimar al SIE, generalul cu patru stele Silviu Predoiu, împlinește sîmbătă vîrsta de pensionare, conform statutului cadrelor miliatre, adică 59 de ani. Aceeași lege îi permite, e drept, prelungirea, la cerere, cu maxim un an a perioadei de activitate.
Asta înseamnă că Predoiu mai poate sta pînă anul viitor pe post, dar pierde avantajele pensiei speciale-gigant, dacă guvernul Tudose își pune în aplicare planurile.

Ce va alege Predoiu, în zilele care urmează?
Nu știm, deocamdată.
Problemele SIE nu se opresc aici, însă.
Cum se știe, serviciul nu are cam de multișor director și nici semne nu prea se arată că va avea.
Abia în toamnă, cînd revine la treabă parlamentul, s-ar putea discuta pe subiect.

În cazul în care Predoiu alege pensionarea, succesorul său va fi cel de al doilea adjunct al SIE, generalul cu trei stele Vasilică Sarcă (colegul de facultate, la Transporturi, al lui Dragnea). Numai că acesta a împlinit încă din mai 2016 vîrsta de pensionare – 58 de ani în cazul generalilor cu trei stele –, iar faptul că se află încă pe post denotă că a apelat la prevederea legală care permite, în situația sa, prelungirea cu maxim doi ani a perioadei de activitate, punctul terminus fiind luna mai a anului viitor. Același punct ar rămîne și dacă Sarcă ar fi avansat la patru stele.

Pentru doar 10 luni de mandat va accepta Sarcă să piardă, la rîndul lui, pensia de belfer?

Or, dacă dintr-un serviciu de importanța SIE, rămas de mult fără director, mai pleacă și următorii doi de la comandă, președintele Iohannis ar putea fi obligat, pentru a asigura conducerea, să recurgă la improvizații cam jenante, deloc în măsură să îmbunătățească imaginea serviciului.
Sau, poate, cine știe, asta se și urmărește? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. daca si spionii raman fara sefi ce ne facem domnule, ca atat asteapta ursul rasaritean, se ne pape cu fulgi cu tot (cu neamt cu tot)!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998