CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vine sfirsitul lumii: Citu pledeaza impotriva drogurilor!

3 comentarii / 2885 vizualizări / 16 septembrie 2021

Nimic nu mai pare normal în România: partidul urmaș al PCR, cum e etichetat adesea PSD, se bate în parlament pentru legalizarea marijuanei, iar premierul Florin Cîțu, condamnat pentru beție la volan și acuzat de multă vreme și de tot mai mulți că ar fi pasionat de droguri, se opune din răsputeri și vorbește despre pericolul reprezentat de ele.

”Nu înțeleg de ce e Ceaușescu indignat că occidentalii fac praf de heroină, praf de cocaină, praf de marijuana, cînd el a făcut praf o țară întreagă” se amuza, pe vremuri, regretatul Mircea Crișan, la ”Europa liberă”. Pentru comuniști, drogurile erau parte indisolubilă a capitalismului și își făcuseră o marotă din denunțarea vehementă a ”morții albe”.

Stînga actuală e mult mai tolerantă. Președintele PSD, Marcel Ciolacu a anunțat azi, la Radio Guerrilla, intervievat de Liviu Mihaiu, că partidul său lucrează în momentul de față la un proiect ce are în vedere legalizarea consumului de marijuana în scop medicinal.

„Doamna Cristina Dumitrache de la Constanța care are acest proiect… El este în dezbatere în interiorul grupului și vom lua o decizie. Vorbim de o legalizare în zona medicală, să fie foarte clar” a spus Ciolacu.

Spusele lui Ciolacu reaprind speranțele multor români, și vom arăta de ce.

În urmă cu doi ani, un grup masiv de parlamentari din toate partidele, cca.100, au semnat un proiect de lege și l-au înaintat în Senat pentru legalizarea utilizării canabisului, strict în scopuri medicale, pe bază de prescripție medicală și fără posibilitatea utilizării recreaționale a plantei. Inițiatorii relevau că planta respectivă poate alina dureri prezente în multe afecțiuni severe; de fapt, însăși ideea legii aparținea unei tinere oengiste a cărei mamă murise de cancer în chinuri teribile.
Deputata PSD Cristina Dumitrache, la care se referă Ciolacu, și-a făcut un stindard din legalizarea canabisului într-atît încît poza de profil de pe contul de Facebook titrează ”Susțin canabisul medicinal în România”.

”Propunerea legislativă privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical” – numele complet – a avut pînă acum un parcurs destul de complicat. A primit avize pozitive de la Consiliul Legislativ și cel Economico-Social, dar negative de la Comisiile de agricultură, juridică ori sănătate. Nici ministerul Sănătății nu i-a dat undă verde.
Legea a fost, totuși, adoptată de Senat, tacit, și trimisă la Camera Deputaților în decembrie 2019.
În februarie 2020, surpriză: proiectul a obținut aviz favorabil de la Comisia Juridică și mai așteaptă avize de la Comisiile de Industrii, Sănătate, Agricultură și Apărare.

În martie anul acesta, însă, a venit dușul rece de la guvern

Premierul Florin Cîțu a tras atenția că marijuana e considerată de ONU drog de mare risc și a dat în numele guvernului un punct de vedere negativ pe adresa proiectului.
Unul extrem de documentat și care recurge în special la experiențele americane ale legalizării marijuanei în scopuri medicale, experiențe care au fost mai mult decît nefaste prin efectele produse, susține premierul.

Și mai zice el că după legalizare a crescut acolo crima organizată, abandonul școlar, numărul accidentelor auto etc. Și mai spune că numărul românilor care ar putea beneficia de efectele canabisului în scopuri medicale ar fi de cca.10 milioane, peste jumătate din populație. Premierul mai scrie că România și Ungaria au cel mai mic consum de canabis în rîndul tinerilor, față de state precum Italia sau Olanda și afirmă că în statele în care canabisul medicinal a fost autorizat ar fi crescut numărul consumatorilor de droguri.

Indiferent de bătălia anti-canabis a premierului, mingea se joacă acum în Camera Deputaților.
Marcel Ciolacu s-a arătat azi favorabil legii; rămîne de văzut ce va fi la vot. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Oare ce parere are Florin Citzu depre Generalul de Securitate Gioni(Ion Anghel) Popescu ?

  2. Hai ca s-au raliat drogatii; hai ca urmeaza sa-si deschida, la vedere, “serele de marijuana”, alde drogatii de la PeSeDe, precum si cei de pe la PeNeLe (in frunte cu spermen… scuze superman “cacitu”)… macar “sa ne simtem bine”, ca tara e pe pierdere – ceva, parca-mi spune, ca unii au inceput deja sa “cultive si consume, in avans”, ca numai o tara “afumata” ar fi putut sa-i faca statuie – in piata publica – aluia de i-a fost satrap! – aka Samuel von Brukenthal

  3. Pînă prin anii *60 nu exista nici-o lege de interzicere a cultivării cânepii și fiecare gospodar cultiva cîte un ogor pentru nevoi gospodărești.Se cultiva în special pentru fibra textilă dar și pentru semințe din care se extrăgea ulei folosit în industria lacurilor și vopselelor.Nu-mi amintesc să fi văzut pe cineva amețit din cauza cânepii.Orice produs poate deveni periculos dacă nu cunoști efectele lui și nu se reglementează folosirea lui prin norme și sancțiuni.Toate discuțiile în jurul acestui subiect ne arată nivelul de pregătire al populației în general și al politicienilor în special.Pînă una alta,ne îmbătăm cu apă rece și țara a luat-o rău la vale.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998