CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Virusul chinez – o noua mega-musamalizare a autoritatilor din Romania?

4 comentarii / 4962 vizualizări / 2 martie 2020

Un banc celebru în comunism relata că, în panica produsă de anunțul iminent al sfîrșitului lumii, Ceaușescu a dat buzna la TVR să liniștească românii: ”Noi n-avem treabă, suntem în urmă cu o sută de ani”. Dincolo de bășcălie, România lasa, într-adevăr, mult prea adesea senzația că în ce privește anumite probleme e imună în raport cu alte state, iar epidemia de coronavirus din acest moment nu face excepție.

În România comunistă nu existau țigani, pentru că așa voia conducerea statului. Existau doar ”români, maghiari, germani, sîrbi și de alte naționalități”.
În România comunistă nu existau homosexuali, pentru că așa voia conducerea statului.
Și nici SIDA, din același motiv.
În România comunistă nu existau zeci de mii de orfani în cămine ale groazei, pentru că așa voia conducerea statului.
În România comunistă nu a existat accidentul de la Cernobîl decît cu o întîrziere de zile bune față de restul lumii, cînd s-a decis conducerea statului, în fine, să vorbească.
În România capitalistă, membră NATO, nu există oficial, bunăoară, soldați cu misiuni externe care să fi acuzat vreodată stres post-traumatic, deși au fost unii care și-au ucis bestial familiile după revenirea în țară. Abia acum vreun an s-a admis ceva, cu jumătate de gură, de către MApN.
În România capitalistă nu a existat, multă vreme, nici criza economică globală din 2008. Lumea se dădea de ceasul morții, dar premierul Tăriceanu ne dădea vestea bună că românii vor putea să îşi cumpere apartamente ieftine în SUA, bugetul pe 2009 era construit pe creștere estimată de 6,5%, iar Isărescu ne spunea, în mai 2009, că am depășit vîrful crizei.

Toate celelalte țări se confruntă periodic cu unele fenomene negative, noi nu.
De fapt, la noi se mușamalizează mai tot, mereu și mereu.

E greu să nu îți pui niște întrebări, prin prisma unui asemenea background al ”discreției”, în ce măsură se spune adevărul, public, în acest moment, legat de epidemia de coronavirus.
O epidemie care produce contaminări explozive în țări precum Italia, dar care parcă manifestă stinghereală în raport cu România, deși românii din peninsulă se întorc în țară cu miile. De fapt, aflăm că puținii atinși de virus mai degrabă se vindecă decît că sunt afectați serios. Ori că un italian pleacă din România ”sănătos” și fără să fi infectat pe nimeni, dar e depistat la el în țară cu virus.

Or fi reale aceste informații (prea) liniștitoare, ori asistăm, din nou, la o mușamalizare tipică guvernanților români?

Sigur că o conducere a statului interesată să provoace alegeri anticipate fix în momentul cînd două ”pandemii”, coronavirusul și imigranții, ne bat la ușă are toate motivele să minimalizeze pe cît se poate amenințările.

Zice, indignat, aseară, liberalul Ludovic Orban, la B1TV:

„Eu am făcut un apel la calm, adică nu avem de ce să ne comportăm altfel decât în normal. Vreau să dau nişte asigurări(…) Dacă studiezi media, declaraţiile multor lideri politici, declaraţiile multor formatori de opinie, foarte multe postări de pe online, în spaţiul virtual este plin de fake-news, plin de informaţii neverificate, care au un singur scop, să inducă panica sau să crească traficul unor site-uri sau pagini de Facebook şi care de fapt nu au niciun fel de bază. Am cerut de la început cetăţenilor români să caute informaţiile oficiale”.

La o altă epidemie, în octombrie 2009, PNL era foarte panicat, în schimb, și acuza vehement puterea că e mai preocupată de campania electorală decît de combaterea virusurilor.

PNL în 2009: ”Preşedintele în exerciţiu, în loc să abordeze temele importante, se ocupă de campanie”

Prin vocea deputatului Horia Cristian, spre exemplu, liberalii cereau guvernului Boc să instituie urgent nivelul patru de alertă pandemică, din cauza focarelor de gripă AH1N1 din Iaşi şi Bucureşti.
„Măsurile de prevenţie trebuie luate imediat. Asta înseamnă limitarea călătoriilor în grup, interzicerea manifestărilor publice, purtarea de măşti în spaţiile închise în care se află mai multe persoane. Din păcate, pe fondul scandalelor(sic) provocate de dl Traian Băsescu, acest eveniment pare să treacă neobservat şi, din nou, preşedintele în exerciţiu, în loc să abordeze temele importante, el se ocupă de campanie. (s.n.) Nu vreau să mă gândesc că cineva va pune în faţa interesului naţional campania electorală. Acest virus este identic genetic cu virusul care a produs epidemia spaniolă din 1918 şi afectează adulţii tineri, între 15 şi 45 de ani. Atunci a făcut 20 de milioane de victime şi în Alaska a afectat 80 la sută din adulţii tineri”, afirma liberalul.

Cu doar cîteva luni înainte, în 2009, alt liberal, Eugen Nicolăescu, era la fel de indignat.
El critica aspru gestionarea primului caz de gripă porcină semnalat în România, menţionând că sistemul de supraveghere a bolilor ar fi trebuit să preia şi să izoleze pacientul de la graniţă şi cerându-i ministrului pedelist Ion Bazac să-şi ia în serios rolul de ministru
O femeie venită din SUA şi cei doi copii ai săi fuseseră internaţi, reamintim, pentru că prezentau simptome de gripă porcină, ei fiind externaţi la scurt timp din Institutul „Matei Balş”.

„Este inadmisibil ca acest om să intre în ţară fără să fie preluat de la graniţă şi introdus în sistemul de alertă. S-a aşteptat să se ducă acasă şi numai după ce ea s-a simţit rău şi s-a prezentat la medic din proprie iniţiativă s-a declanşat procedura de supraveghere”, tuna Nicolăescu, adăugînd că „sistemul de supraveghere a bolilor ar fi trebuit să ia pacientul de la graniţă şi să-l fi izolat, pentru a nu se risca răspândirea virusului” afirma el.

COVID-19 e mult mai periculos și stîrnește mai multă îngrijorare la nivel internațional decît gripa porcină din 2009.
Doar că acum, același PNL, la butoanele guvernării de astă dată, ne dă asigurări liniștitoare și acuză alți politicieni că provoacă intenționat panică.
Și, fabuloasă ironie a sorții: în 2009, gripa porcină se suprapusese cu datul iama de către DNA în medicii români, ceea ce provocase o reacție furibundă a acelorași liberali:

„Vă somez să renunţaţi la închiderea medicilor români, la ameninţarea acestora, la tratarea ca infractori, ca hoţi de buzunare şi să vă luptaţi să creşteţi fondurile sănătăţii, să asiguraţi banii necesari pentru o medicină decentă. În caz contrar, plecaţi! Duceţi-vă acasă la Monaco, aşa cum vă place să spuneţi, acolo la iahturi şi la raliuri, dar lăsaţi sistemul de sănătate celor care-l respectă şi preţuiesc medicii, nu pretinşii medici ca dvs care utilizează diploma în scop propagandistic” declara Eugen Nicolăescu.

Nicio legătură cu scandalurile Pintea ori Beuran din ultimele zile, desigur. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

 1. Atenție la neatenție, în octombrie 2008 guvernul Tăriceanu și-a asumat neaplicarea majorării salariilor profesorilor cu 50% pe legea promulgată de Băsescu chiar în timpul campaniei electorale parlamentare.
  Atenție la neatenție, Băsescu ne anunța în campania pentru prezidențialele din noiembrie 2009 că România a depășit criza, aducând vești extraordinar de bune legate de reluarea creșterii PIB, cu doar 5 luni înainte de tăierile salariale din aprilie 2010.

  Aceste fapte nu vor fi consemnate niciodată de către o jidogie securistă proastă precum însuși Franklin!!!

  • Pai bah Parhanghele, mai intai buna dimineata, prostovane!

   In al doilea rand, ai dreptate, situatia economic e albastra de tot. Numai ca vinovatii sunt altii, stii prea bine cine a dus o politica economic iresponsabila, consemnata, criticata sau remarcata, dupa caz, de toata lumea avizata si interesata. In concluzie, hai sictir plavane, mars inapoi la cotet

   • Securist de căcat, situația economică este rezultatul direct al influenței SRI asupra guvernelor.

    Securist de căcat, programul Prima Casă (2009) menit proptirii valorii contabile a ipotecilor din sistemul bancar a fost păstrat din prostie securistă. La prima răgușeală economică, piața imobiliară se duce în cap, iar Securitatea nu va mai avea cu ce să ajute nicio băncuță. Și unde se duc băncile când se duc, securist prost?

    Ăsta va fi marele trigger al căcatului pe care îl veți pune pe seama grelei moșteniri.

    La fel s-a întâmplat și în 2009, securiștii tăi proști și agramați au preluat greaua moștenire, adică o economie complet integrată în UE în care guvernul are de ales între creștere economică bazată pe creșterea veniturilor românilor și, respectiv, rapt securist pe seama investițiilor statului.

    Vezi ce securist prost de căcat ești?!?

 2. Primul caz de CORONAVIRUS din Gorj nu s-a insanatosit prea repede ? Fire-ati ai dracului de tovarasi ! Cind l-ati anuntat ca deja e si sanatos ? Securistilor !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998