CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vizită misterioasă la Patriarh: i-a pus Ciolacu o vorbă bună rebelului Teodosie?

0 comentarii / 2149 vizualizări / 29 februarie 2024

Un eveniment mai rar întîlnit: în ziua în care la Patriarhie are loc o ședință extrem de specială și de tensionată a Sfîntului Sinod, despre care se specula că ar putea aduce scoatarea din viața bisericească a celui mai popular prelat, la palat descinde, netam-nesam, însuși premierul Marcel Ciolacu. Care ține să și marcheze momentul pe Facebook, mîndru. Simplă coincidență, sau Ciolacu a venit tocmai în legătură cu amintita ședință?

În cadrul ședinței, Sfîntul Sinod a decis sancționarea IPS Teodosie Tomitanul pentru ”unele încercări recente de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și societății”.

Sfântul Sinod a hotărât următoarele:

■ „ia act, cu mâhnire, de atitudinea Înalt­preasfințitului Părinte Teodosie, Arhi­episcopul Tomisului, prin care o dezbatere pur eclezială a fost expusă publicului în sensul expres de a fi folosit prin acțiuni de răzvrătire și de presiune publică asupra Sfântului Sinod”;
■ „aprobă ca, potrivit art. 5C lit. a din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltprea­sfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”;
■ „aprobă ca, în cazul în care Înalt­prea­sfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va recidiva implicân­du-se iarăși în acte și acțiuni de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și a socie­tății, indiferent de motivele invocate pentru aceasta, să fie trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim”.

Deci, de la caterisirea vehiculată în presa ultimelor zile la dojana scrisă e distanță maximă, de la cea mai gravă, la cea mai blîndă sancțiune din zece prevăzute de Regulament. Rebelul Teodosie, oaia neagră a BOR, scapă mai mult decît lejer.

Nu la fel pățește oponentul său, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvînt al Patriarhiei, dat fiind că Sf.Sinod „a luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de presă al Patriarhiei Române”.

Deci, Bănescu e amuțit, nemaiputînd glăsui prin comunicate oficiale, iar ”reorganizarea” biroului de presă e greu de crezut că va viza altceva decît apropiata sa schimbare.

Una peste alta, ședința capilor BOR de azi a avut un deznodămînt destul de diferit de ce se estima.

Foarte interesant, însă, la Patriarhie a descins azi și Marcel Ciolacu, după întrevederea cu Patriarhul Daniel și ceilalți capi ai BOR el punctînd pe Facebook:

”Am avut bucuria să mă întâlnesc astăzi, la Palatul Patriarhiei, cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și cu ceilalți membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. A fost un prilej deosebit de a reafirma importanța consolidării parteneriatului cu Biserica, parteneriat ce implică atât promovarea valorilor pe care Biserica le apără și le cultivă, cât și rolul social al acesteia, prin programe și activități de ajutorare a celor în nevoie”.

Întîlnirea, neanunțată pe siteul oficial al Guvernului, s-a derulat, repetăm, aproape concomitent cu o ședință a Sf.Sinod cum nu s-a mai întîmplat vreodată, anume una în care să se ia în discuție sancționarea unui prelat cu rang episcopal.

Reamintim că prima dată cînd s-a pus problema unei asemenea ședințe, în istoria BOR, a fost în 2017, cînd capii bisericii trebuiau să decidă caterisirea episcopului Corneliu Bîrlădeanu, acuzat de homosexualite, ca și a lui Teodosie, în cazul în care ar fi fost condamnat în procesul pe care îl avea. Problema e că BOR descoperise că regulamentul pe care îl avea la acel moment nici măcar nu acoperea sancționarea unor prelați cu rang episcopal. Din fericire nu a mai fost nevoie, Bîrlădeanu retragîndu-se bunăvoie, iar Teodosie scăpînd de condamnare.
Ulterior, BOR a acoperit vidul regulamentar spre a fi pregătită pentru viitor.

IPS Teodosie este cel mai popular și mai vizibil mediatic prelat român, mult peste cota Patriarhului însuși. Declarațiile și acțiunile sale răvășesc permanent biserica, dar îi și atrag puncte majore de simpatie în rîndul unui mare număr de români.
Iar în ultima vreme, arhiepiscopul pare a apăsa pe accelerator.

Într-un fel sau altul, Teodosie este un broker de putere, un influencer electoral major, iar partidele nu pot neglija asta.

Putem considera că descinderea lui Ciolacu la Patriarhie a fost motivată de dorința unei vorbe bune pusă pe lîngă Patriarh întru iertarea arhiepiscopului, pentru că o sancționare mai dură a acestuia ar fi adus reacții imediate ale unor grupări naționaliste precum AUR, SOS Șoșoacă etc.

Mai în glumă, mai în serios, putem spune că o caterisire l-ar fi putut chiar trimite în cursa electorală.

Prin întrevederea sa cu Sf.Sinod, urmată de postarea pe Facebook prin care face anunțul, Ciolacu nu doar că e posibil să fi redus efectiv pedeapsa rebelului, dar se și laudă, subtil, cu asta, chestie care i-ar putea aduce oarece puncte de imagine. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998