CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vocea Rusiei: Bucureştiul vrea să folosească China împotriva Rusiei

0 comentarii / 1533 vizualizări / 29 noiembrie 2013

Postul de radio moscovit Vocea Rusiei susține, într-un material postat pe siteul propriu, că rusofobii de la București vor să folosească marea Chină pentru a se descotorosi de influența rusească în zonă. Materialul – destul de dezlînat și stîngaci, în ansamblu – încearcă, totodată, să acrediteze ideea că manevra e sortită eșecului pentru că între Rusia și China ar exista, de fapt, o mare prietenie la ora actuală. Oare?

”Imediat după încheierea summit-ului, a apărut o serie de „analize” în care se explică teoria conform căreia marele perdant al succeselor diplomaţiei chineze este Rusia. În loc să folosească momentul istoric al redescoperirii Europei de Est de către decidenţii de la Beijing pentru a ridica nivelul de trai al românilor, rusofobii de la Bucureşti se întrec în propuneri referitoare la modurile în care deschiderea spre cooperare a Chinei poate fi folosită împotriva Rusiei” se afirmă în articol.

”De obicei, încercările de a „pune Moscova la colţ” se termină prost pentru cei care încearcă. Încercările de a utiliza Beijingul pentru a-şi realiza visele geopolitice se termină şi mai prost, mai ales în condiţiile în care China nu se prea lasă utilizată de nimeni. Mai mult, cei care cred că Rusia şi China îşi vor înrăutăţi relaţiile din cauza unor „manevre” executate de abila diplomaţie românească pur şi simplu nu cunosc gradul de cooperare care există între cele două mari puteri(…)În timp ce unii „analişti” speră să călărească dragonul chinez, situaţia are un sens diametral opus. În contextul geopolitic actual, China poate acţiona ca un „spărgător de gheaţă” pentru zonele în care rusofobia este atât de intensă încât „îngheaţă apele diplomaţiei”. Privită de la Moscova, orice creştere a influenţei Beijingului în regiune este binevenită dintr-un considerent evident: o negociere cu China este întotdeauna mai facilă decât o negociere cu SUA. Cei care vor ca decidenţii de la Beijing să aibă o implicare politică şi nu economică în problemele României nu înţeleg consecinţele unei asemenea implicări, deoarece efectul s-ar putea să fie cu totul altfel decât cel scontat” mai scriu analiștii postului. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998