CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vocea Rusiei: Europenii vor ingheta la iarna

0 comentarii / 1520 vizualizări / 28 octombrie 2013

Postul de radio moscovit Vocea Rusiei face profeții sumbre pentru cetățenii europeni dependenți de gazul rusesc, respectiv că îi așteaptă o iarnă în care vor cam îngheța, pe fondul reorientării exporturilor rusești de gaze către Orient.

”Se pare că visul moscovit de a-şi diversifica cumpărătorii gazului şi petrolului se apropie de realizare. După ani de negocieri, Gazprom şi companiile energetice din China s-au înţeles în privinţa preţului livrărilor, deschizând posibilitatea redirecţionării gazului rusesc spre Est” anunță Vocea Rusiei într-un material.

”Rezultatul cel mai important al vizitei premierului Dmitri Medvedev la Beijing a fost anunţul făcut de Gazprom şi CNPC care au ajuns la un numitor comun în privinţa formulei prin care se va stabili preţul gazului livrat în China(…)
În acelaşi timp, mult aşteptata „revoluţie a gazelor de şist” şi venirea „gazului ieftin din SUA” care trebuia să prăbuşească preţurile în Europa întârzie să apară. Preţurile înalte din piaţa asiatică fac în aşa fel încât toate volumele disponibile de gaz natural lichefiat să fie direcţionate către China şi Japonia, în timp ce Europa se confruntă cu o scădere a producţiei proprii şi o reducere a livrărilor din Africa de Nord (…)Rămâne de văzut cât vor plăti europenii pentru gaz şi energie electrică când Rusia va putea alege la liber direcţia în care să-şi livreze gazele naturale şi petrolul. În aceste condiţii devine uşor explicabilă frenezia mediatică sponsorizată de politicienii europeni care sunt nevoiţi să spună alegătorilor dulci poveşti despre „revoluţia gazelor de şist” în speranţa că aceste poveşti îi vor încălzi în timpul iernii care se anunţă a fi destul de friguroasă” mai avertizează (sau amenință…) analiștii postului. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998