CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vocea Rusiei jubileaza: SUA a tradat Romania, adio scut anti-racheta

0 comentarii / 1522 vizualizări / 18 martie 2013

SUA a renunțat de facto la finalizarea scutului anti-rachetă în România, ceea ce înseamnă, în traducerea liberă a postului Vocea Rusiei, că politicienii români vor rămîne fără talismanul magic care părea să le ofere invulnerabilitate în plan extern, după cum se arată într-un comentariu postat azi pe siteul organului moscovit.

”Promisiunile americane de a demara şi finaliza construcţia elementelor scutului anti-rachetă de la Deveselu sunt la fel de ferme precum şi angajamentele asumate faţă de Polonia în privinţa amplasării rachetelor de intercepţie în cadrul „fazei 4” la care s-a renunţat la sfârşitul săptămânii trecute. Scuza găsită de Washington pentru a-şi trăda aliaţii din Europa de Est este una banală şi total lipsită de eleganţă. Motivul formal pentru care s-a renunţat la finalizarea scutului anti-rachetă din Europa ţine de pericolul prezentat de rachetele cu focoase nucleare ale Coreii de Nord. Pentru a contracara acest pericol, SUA renunţă la unele elemente ale scutului european şi începe amplasarea elementelor de protecţie anti-balistică pe teritoriul american. Ce legătură există cu renunţarea la rachetele de interceptare din Polonia şi „pericolul nord coreean”? Absolut niciuna. Americanii justifică necesitatea renunţării la elemente ale scutului european prin faptul că nu au bani pentru a finanţa atât scutul european cât şi elementele de protecţie anti-balistică amplasate în SUA. Este pentru prima dată când se invocă considerente de ordin economic în problema scutului anti-rachetă. Dacă s-a putut renunţa la „faza 4” a scutului din cauza necesităţii de a economisi bani, înseamnă că se va putea renunţa şi la restul elementelor pe măsură ce apar alte pretexte sau sunt îndeplinite angajamentele reciproce a trocului ruso-american în această privinţă.

Elementele scutului anti-rachetă din România au devenit pentru clasa politică de la Bucureşti un fel de talisman magic care le garantează invulnerabilitatea în plan extern. Această invulnerabilitate este o iluzie, fapt deja demonstrat, dar care urmează să devină evident în perioada următoare. Elementele scutului din România nu vor fi nici finalizate şi nici nu vor deveni funcţionale vreodată. Varşovia deja a înţeles acest lucru şi ministrul polonez al apărării se află în vizită la Tokyo pentru a încerca să cumpere complexe anti-rachetă japoneze în speranţa de a găsi o altă metodă de protecţie de rachetele ruseşti de tip Iskander. Probabil, guvernul polon a ajuns la concluzia că amplasarea scutului anti-rachetă în Europa de Est a fost doar o cacealma americană, ba mai mult, nici aşa-zisa protecţie a NATO nu este decât o iluzie în condiţiile retragerii americane din Europa de Est. Situaţia pare a fi atât de disperată, iar încrederea în „aliaţii americani” pare să fie atât de redusă, încât oficialii polonezi nici nu mai încearcă să obţină asistenţă tehnică din partea NATO, ci se adresează direct furnizorilor asiatici de tehnologie militară. La Varşovia nu mai există iluzii. Rămâne de văzut cât va mai rezista iluzia invulnerabilităţii la Bucureşti” conchide Vocea Rusiei.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998