CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Voicu a cerut Senatului să fie ascultat în plen, contestând Hotărârea de miercuri

0 comentarii / 1547 vizualizări / 28 martie 2010

Senatorul Cătălin Voicu susţine, într-o cerere adresată conducerii Senatului, că Hotărârea acestei Camere din 24 martie privind încuviinţarea arestării sale preventive este lovită de nulitate absolută, el solicitând să fie ascultat în plen în prima şedinţă.

Cererea lui Cătălin Voicu a fost înregistrată la Cabinetul preşedintelui Senatului, informaţia fiind confirmată, pentru Mediafax, de Mircea Geoană.

Conform cererii adresate Biroului Permanent al Senatului şi preşedintelui acestei instituţii, datată 25 martie, al cărei text a fost transmis azi redacţiilor, Cătălin Vociu solicită să-i fie respectat „dreptul constitutional, legal şi regulamentar de a fi ascultat în plenul Senatului României în vederea încuviinţării cererii de arestare preventivă” şi să se aprobe punerea pe ordinea de zi a primei şedinţe de plen a Senatului a audierii sale.

El susţine că Hotărârea Senatului din 24 martie privind cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie de încuviinţare a arestării sale preventive „este lovită de nulitate absolută”, întrucât nu a fost îndeplinită „condiţia prealabilă şi obligatorie” a ascultării sale în şedinţa de plen a Senatului din 24 martie, „condiţie prevazută explicit atât în art. 72 alin. 2 din Constituţie, cât şi în art. 23 alin. 1 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor şi în art. 172 alin. 4 din Regulamentul Senatului”.

„Astfel, art. 72 alin 2 din Constituţie, prevede că deputaţii şi senatorii «nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor», iar art. 23 alin. 1 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor este şi mai explicit, prevăzând că deputaţii şi senatorii «nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi ori arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte şi numai după ascultarea lor». La fel, art. 172 alin.4 din Regulamentul Senatului prevede că senatorii ˛nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Senatului, după ascultarea lor»”, continuă el.

Potrivit lui Voicu, Hotărârea Senatului a fost adoptată fără a fi realizată procedura prealabilă şi obligatorie a ascultării sale, în condiţiile în care se ştia, „fiind un fapt de notorietate publică datorită mass-media”, că se afla într-o situaţie de imposibilitate obiectivă de a fi prezent în plenul Senatului în vederea ascultării.

El arată că în noaptea de 23 spre 24 martie a fost internat în Spitalul Universitar de Urgenţă pentru probleme cardio-vasculare, iar în data de 24, în jurul prânzului, a solicitat externarea pe propria răspundere pentru a se prezenta la şedinţa de plen a Senatului, programată la ora 14.00, dar în timpul deplasării spre sediul Senatului, cu câteva minute înainte de şedinţă, i s-a făcut iar rău, astfel că a apelat din nou la serviciile de urgenţă şi a fost reinternat la acelaşi spital.

„În aceste condiţii am fost într-o situaţie de imposibilitate obiectivă atât de a participa la şedinţa de plen şi de a fi audiat, cât şi de a înştiinţa conducerea Senatului şi de a adresa o cerere scrisă pentru amânarea audierii subsemnatului”, continuă el.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998