CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9773 RON UP | 1 USD = 4.6189 RON UP | 1 GBP = 5.8269 RON UP

Voiculescu la Sanatate – cineva acolo sus ne ia de prosti

11 comentarii / 13798 vizualizări / 20 mai 2016

Premierul Dacian Cioloș l-a propus oficial pentru ministerul Sănătății pe Vlad Voiculescu, ”având în vedere situația din sistem și așteptările foarte mari din partea societății”. Numirea noului ministru vine în timpul celui mai mare scandal de corupție din sistemul medical, grație căruia românii află, stupefiați, că viețile lor nu înseamnă absolut nimic pentru samsarii de produse medicale. O numire, din păcate, care dovedește a nu se știe cîta oară că cineva, acolo sus, ne ia de proști.

„Dată fiind situația în momentul de față, așteptările foarte mari din partea societății, tensiuni care există și în sistemul medical, pentru că pentru foarte mulți medici onești e foarte greu să accepte și să integreze critici generalizate vizavi de sistem, am decis să-mi asum inclusiv un risc și să vin cu această propunere, cu domnul Vlad Voiculescu, care este un economist cu experiență de management în sistemul financiar, bancar, dar care de câțiva ani de zile (…) a avut ocazia să cunoască bine sistemul medical din România, pentru că a lucrat cu sistemul medical de pe partea societății civile”, a spus Dacian Cioloș, azi, citat de Agerpres.

De ce spunem că cineva ne ia de proști prin această propunere aberantă?

Să analizăm datele problemei.

Cine este Vlad Voiculescu?

Un specialist în economie în vîrstă de 33 de ani, care a ocupat în ultimele luni funcţia de director de cabinet al ministrului de Finanţe, Anca Dragu.
Un specialist cu o biografie frumoasă pentru un tînăr al României post-decembriste.

Poate prea frumoasă.

Despre el știm destul de puține lucruri, cum ar fi faptul că s-a născut într-o comună dîmbovițeană și că a plecat la studii, la Viena, în 2001, într-o perioadă cînd nu prea ajungea oricine la studii în școli europene de prestigiu. Pentru că asta însemna, cel mai adesea, foarte mulți bani.
De tînăr ajunge în funcții importante, precum vicepreședinte la Erste Bank, locuind timp de 14 ani în țara lui Mozart.
La un moment dat, el se implică în crearea unei rețele de sprijinire a bolnavilor de cancer din România, constînd în special în aducerea de medicamente, în țară, așa numita rețea a citostaticelor. Din iunie 2013 este vicepreşedinte al Coaliţiei europene a bolnavilor de cancer, o poziție importantă, am spune.
Aflăm, de asemenea, că este membru marcant al prestigiosului Institut american Aspen.

Pare că, de la o vreme, în politica autohtonă se aplică un scenariu-șablon.

În funcții grele, guvernamentale, sunt numiți tineri cu școli înalte la bază, dar cu background misterios și, mai ales, fără a se explica precis cum au ajuns cu adevărat în vizorul celor care îi promovează.

Am avut, astfel, cazul mult comentat al Ioanei Petrescu, absolventa de Harvard ”importată” din SUA de Victor Ponta pe post de consilier guvernamental, iar mai apoi, de ditai ministru al Finanțelor. Nici atunci și nici azi, despre Ioana Petrescu nu s-au aflat prea multe, CV-ul ei părea că începe strict după liceu, ceea ce a lăsat loc multor speculații.
Din nefericire, ca în multe alte cazuri, diploma ei nu a ”cîntat”.
Petrescu-Usturoi a ajuns rapid un simbol al non-competenței (răii de pe rețelele sociale o alintau ”proasta lui Ponta”) și a reintrat în anonimat fără a lăsa în urmă cel mai mic regret. Doar niște îndoieli sădite în mințile românilor despre competența celor de la Harvard.

Ideea că supergreul minister al Finanțelor ar putea fi pus în ordine de cineva fără strop de experiență, doar cu note strălucite în facultate este, în România, demnă de milă. Într-o lume a rechinilor politici, nu îți pui mari speranțe în sardina aruncată să-i disciplineze.

Tot din neant ne-am trezit pe scaunul impunător al Culturii, unde șezuseră Bolintineanu, Iorga sau Goga, cu alt june imberb, Ionuț Vulpescu, despre care se știa, în principiu, că e ”omul lui Ion Iliescu”. Licențiat în Filosofie și Teologie, dar autor al unei cărți cu numele, „Din țara în care stânga e Cârțu și dreapta e Lăcătuș”, Vulpescu a lăsat în urmă un mandat scurt și dezastruos, cu zero realizări, dar și nemuritoarea perlă „Cei mai mari scriitori pe care i-a dat umanitatea, Cervantes și Hamlet”.

Guvernul Cioloș a început cu stîngul, reamintim, propunînd la ministerul Sănătății un tînăr medic chirurg, Andrei Baciu.
Altă sardină, între alți rechini.
Bietul Baciu nici nu a apucat să se cocoațe în scaun, pentru că s-a aflat că nu avea pregătirea medicală completă și mai și pozase în ținute cam trăsnite pe diverse siteuri. Rușinat, premierul Cioloș a trebuit să-l schimbe rapid, pe fondul unei reacții inflamate a opiniei publice și a presei. Ceea ce enervase nu era, însă, faptul că Baciu se jucase cîndva de-a manechinul, ci impresia că, într-un post de maximă responsabilitate și dificultate și într-o lume cu profunde interese mafiote, fusese băgat la înaintare un om complet nepregătit să facă față provocărilor. (Avînd, poate, doar calitatea de ginere al unui greu politic implicat, pe vremuri, în privatizări strategice de mare anvergură, atent supervizate de servicii.)

Nu au trecut, iată, decît cîteva luni și Cioloș recidivează în formă agravantă: la Sănătate e propus un tînăr cu caș la gură, venit în ”jungla” autohtonă din civilizata Austrie, care nici măcar pregătire medicală nu are, ci doar niște contacte conjuncturale cu domeniul. Aducerea de medicamente în țară cu portbagajul e lăudabilă, dar nu e o experiență care să recomande, singură, numirea într-un asemenea post. Un job în care nici activitatea de la Erste Bank nu înseamnă nimic. Pentru a destructura măcar parțial mafiile gigantice din domeniul Sănătății e nevoie de un super-greu politic cu voință de reformă, dar, în primul rînd, cu spate bine asigurat de un mare partid și de alte forțe (președinte, premier, parchete, servicii etc).

Ca și Petrescu, Vulpescu ori Baciu, noul ministru lasă impresia, mai degrabă, că are spatele asigurat de rubedenii bine înfipte prin anumite structuri oculte și că e promovat doar pentru a-și lustrui CV-ul mai degrabă decît pentru a face, cu adevărat, treabă.
La fel cum Dacian Cioloș lasă tot mai mult impresia că e nevoit să cedeze sistematic unor oferte pe care ”nu le poate refuza”, ca să cităm un alt clasic, hollywoodian de astă dată. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: www.romaniatv.net

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

  1. mafiile gigantice din sanatate ar trebui secerate cu mitraliera

  2. […] sursa: inpolitics.ro […]

  3. As vrea sa iti transmit cat mai elegant si diplomat un gand de dupa citirea articolului tau. Cred ca doar doua cuvinte ar sintetiza cel mai bine feedbackul meu: Sugi Pula!

  4. Repet, mai sus am fost elegant si binevoitor, nu ti-am urat, de exemplu, sa-ti ajunga copii printre cei ajutati de acest baiat.

  5. Faptul ca postacii securistoizi au pornit din prima cu atacuri jegoase la adresa autorului, imi confirma „provenienta” oculta a ipochimenului ajuns ministru…

  6. cam are dreptate autorul.baiatu asata habar n-are ,va fi doar un alt teleghidat fara vre-o opinie personala ce va continua prostul mers al sistemului in cele din urma pregatind inevitabila privatizare pe moca unor curve internationale gen ERSTE sau alti asiguratori medicali din astia.

  7. Cred ca sunt paranoic dar nu inteleg de ce a trebuit sa treaca 4 zile de cind s-au hotarit pina l-au ofiializat. Singurul motiv care imi trece prin cap este ca poate nu avea cetatenie romana si era mai greu sa depuna juramantul pe Constitutie – poate verifica cineva sau il intreaba direct daca are cetatenie austriaca.

  8. […] s-a arătat, reamintim, extrem de sceptic, avansînd ipoteza, într-un material cu titlul ”Voiculescu la Sănătate – cineva acolo sus ne ia de proști”, că acesta e promovat pe alte criterii decît necesara competență și experiență, pe care nici […]

  9. […] s-a arătat, reamintim, extrem de sceptic, avansînd ipoteza, într-un material cu titlul ”Voiculescu la Sănătate – cineva acolo sus ne ia de proști”, că acesta e promovat pe alte criterii decît necesara competență și experiență, pe care nici […]

  10. Noile lighioana școlile afară, că în timpurile fanariotă când se trimiteau tinerii la Constantinopol sau ca in perioada sovietică ,atunci când,o diplomă la Moscova era scopul vieții unui viitor politruc..nimic nou doar ca ăștia sunt oameni aleși pt a conduce la ordinul celor care i-au școlit,contra intereselor celor conduși..

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998