CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Voievodate sau super – regiuni?

0 comentarii / 1449 vizualizări / 7 iunie 2011

Dupa ce 8 ani a stat in gestatie, brusc – ca la noi la nimenea -, proiectul reorganizarii teritorial administrative a Romaniei a dat in clocot. Presedintele Traian Basescu i-a cerut lui Emil Boc ca intr-o luna sa rezolve problema. Mai mult ca sigur, printr-o noua asumare de raspundere. Care este pretextul acestei precipitari? Care este miza reala? Si care sunt pericolele?
Pretextul este extrem de straveziu. Comisia Europeana ne pune la dispozitie 10 miliarde de euro, in 2013 si 2014, pentru lucrari de infrastructura. Iar Presedintele Traian Basescu pretinde ca o conditie sine qua non a accesarii acestor fonduri este reorganizarea administrativ teritoriala. Este o minciuna evidenta. Sau, in orice caz, o mare exagerare. Daca Uniunea Europeana ar face o asemenea conditionare, ar spune cu certitudine si cum anume doreste sa ne reorganizam. Nu numai ca Uniunea nu are o viziune – si nici nu-si propune – in acest sens, dar nici guvernantii nu prea stiu ce sa faca.
Si chiar asa, ce vor face? Vor face 16 hiper – regiuni, cum doreste UDMR, una dintre ele fiind realizata prin comasarea actualelor judete, Mures, Harghita si Covasna? Sau vor face 8 voievodate printr-o comasare si mai pronuntata, asa cum lasa sa se inteleaga Guvernul Boc ca ar dori? Miza o reprezinta, in mod evident, apropiatele alegeri locale si parlamentare. Mai bine zis, dorinta PD-L de a identifica solutii, evident artificiale, care sa confere acestui partid, pana la alegeri, puteri sporite in teritoriu si in alegeri o marja de manevra mai mare. Crearea hiper – regiunilor, ca se vor numi voievodate sau altfel putin conteaza, elimina practic de la comanda locala Consiliile Judetene. Adica cei alesi prin votul populatiei nu vor mai avea altceva de facut decat sa plece acasa. Populatia le-a conferit o putere si o responsabilitate printr-un vot democratic, iar Guvernul, printr-o simpla asumare de raspundere, le ia si dreptul si autoritatea si raspunderea. Inlocuindu-le cu atributele conferite unor super – prefecti sau – cine stie? – poate le va da prin gand sa-i numeasca voievozi. Acestia fiind desemnati politic de catre Guvern. (Sorin Rosca Stanescu)

Mai multe pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998