CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vor fi la egalitate PSD si PNL?

0 comentarii / 1327 vizualizări / 18 ianuarie 2011

Ii informez, pe aceasta cale, pe postacii si pe cei din spatele lor, care m-au luat peste picior atunci cand am facut ultimele prognoze politice, ca am avut din nou dreptate. Atunci cand, dupa ce am anuntat primul ca se va face o alianta electorala juridica pe termen extins intre partidele din opozitie, am facut si precizarea ca PNL va pretinde o paritate cu PSD in Parlament. Mai mult, am oferit si detaliul ca, in urma cu 2 luni, extrem de surprinzator, Partidul Conservator va merge la pachet cu PNL. Rand pe rand, toate se intampla. Ce semnificatie au acordurile opozitiei asupra situatiei politice din Romania?
Faptul ca PNL s-a aliat cu Partidul Conservator nu este deloc intamplator. Pe tabla de sah a politicii romanesti, de multe ori, partidele mici, aparent insignifiante din perspectiva procentului de voturi acordate de electorat, au facut diferenta. In paranteza fie spus, uneori, aceasta diferenta n-a fost facuta nici macar de partide. Ci de comunitati. Inclusiv de comunitati etnice mici. Cu atat mai mult, isi are importanta sa o formatiune politca, cum este Partidul Conservator, care dispune, in acest moment, de cativa lideri dinamici, cunoscuti, respectati si relativ experimentati in manevrele politice. Ca sa nu mai discutam de Antene, care isi au si ele importanta lor. Prin atragerea Partidului Conservator, PNL echilibreaza, sub acest aspect al Antenelor, raporturile cu PSD. Si aceasta reprezinta un castig indiscutabil.
Dar, esenta manevrei politice, realizata prin crearea Aliantei de Centru – Dreapta, este alta. Si anume obtinerea unui partaj al locurilor in Parlament, care sa inlature in viitor pericolul de canibalizare, de catre PSD, a PNL. Sunt cunoscute doua realitati. Prima este aceea ca, in principiu, orice partid mai mare, intr-o alianta la guvernare, canibalizeaza partidul mai mic. Si este oricand dispus sa arunce raspunderea pentru esecuri asupra partenerului. A doua realitate este ca, istoric vorbind, PSD, indiferent cum s-a numit in trecut, si-a canibalizat efectiv partenerii. Atunci cand s-a aflat la guvernare. Pentru ce se pregateste acum opozitia? Pentru a pune mana pe putere. Deci, mai devreme sau mai tarziu, ajungand la guvernare, va exista si pericolul expus mai sus. Pe care PNL, singurul partid de fapt amenintat, a incercat sa-l inlature din capul locului. Cum? Stabilind drept conditie prealabila a intelegerii cu PSD de a face o alianta juridica impartirea in mod egal a mandatelor de deputati si senatori. Ca sa ajunga la acest rezultat este, insa, necesar ca, in prealabil, in jumatatea sa, sa ia Partidul Conservator drept partener. Indiferent cat de contestata ar fi de catre unii aceasta solutie. Pe tabla de sah miscarea e buna, chiar daca a starnit reactii negative in interiorul Partidului Liberal si a electoratului liberal.
Dar paritatea nu este o paritate suta la suta. Pentru a nu exista o reactie dura, de tip retractiv, in PSD s-a decis ca, in plan local, mandatele sa fie impartite putin altfel. In sensul ca PSD va avea mai multi. Asa este echitabil. Dupa care vom afla probabil ca, in cazul unor anticipate, al caror start este posibil sa fie dat in primavara, se va opta pentru un premier neutru politic iar, in situatia alegerilor la termen, pentru premier PSD. Cat il priveste pe viitorul presedinte, dupa trista experienta a “jucatorului”, probabil ca urmatorul locatar de la Cotroceni va juca mai degraba un rol reprezentativ si decorativ. Nu cred ca va fi mare bataie pe aceasta functie intre socialisti si liberali. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998