CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vosganian arunca intrebarea grea: Ce ne ascunde puterea in programul ”Anghel Saligny”?

3 comentarii / 2599 vizualizări / 1 septembrie 2021

Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, punctează un aspect extrem de ciudat al de acum celebrului program ”Anghel Saligny”, care aruncă în aer coaliția. Mai exact, specialistul remarcă absența din proiectul de OUG a celei mai elementare chestiuni, și anume impactul bugetar al programului, care se ridică la imensa sumă de 10 miliarde de euro, adică cca.5% din PIB.

”Studiez documentele privind Programul de investiții „Anghel Saligny”, publicate de Guvern pentru consultare publică, și nu reușesc să înțeleg. Și anume:
Cînd citesc proiectul de OUG, aflu că se pot semna, în realizarea Programului, contracte de finanțare multianuale (pînă în 2028) în sumă de 50 mld lei (art. 1.2) și că : „Art. 5 – (1) Finanțarea programului se asigură din: a) sume din transferuri, alocate bugetelor locale, de la bugetul de stat, aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației; b) sume din bugetele locale alocate cu această destinație.”
Cînd parcurg, însă, Nota de fundamentare și caut impactul bugetar pe următorii șapte ani al Programului „Anghel Saligny”, răspunsul Guvernului e că „nu e cazul”. Adică Guvernul aprobă credite de angajament de 50 mld lei, spunînd că are deja solicitări de proiecte pentru 26 mld lei și cînd îl întrebi de impactul asupra deficitului bugetar spune că nu e cazul. Cum să nu fie cazul??? O cheltuială potențială de 50 mld lei înseamnă aproape 5% din PIB. „N-ar fi cazul”, vorba Guvernului, decît într-o singură situație, cînd programul s-ar aproba, dar nu s-ar derula. Ceea ce sper să nu se întîmple, personal, cred că un asemenea program care să refacă infrastructura locală e necesar.
Așadar, domnilor guvernanți, ajutați-mă să înțeleg, explicîndu-mi de ce se neglijează, în Nota de fundamentare, impactul bugetar al aplicării Programului de investiții „Anghel Saligny”. Nu încercați să mă aburiți că dacă e vorba de credite de angajament (adică promisiuni), putem ignora într-o fundamentare serioasă consecința transformării creditelor de angajament în credite bugetare” scrie fostul ministru pe Facebook. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Proiecția atragerii celor 80 de miliarde de furnici cu ac de albină a fost deja inclusă în estimarea optimistă de zâmbet prelungit cu parandărăt inclus.

    Deficitul s-a dus în bălării de vreo 2 ani, deci în viitor va deveni irelevant, situându-se tot acolo.

    Profesionalismul prostovanilor Securității este un punct slab. Numai tâlhăria grobiană, în public, mai ameliorează media.

  2. & Mai remarcați și faptul că sunt și mulți care consideră că îmbăierea la Marea Negră ar fi și ,,aducătoare de noroc”, tocmai datorită „proprietăților apei”, care probabil s-ar putea spune că ar putea avea și „proprietăți de vaccin” ,?

  3. & Fiind semnificative cazurile personalităților ce și-au tratat problemele respiratorii la Marea Neagră, în secolele anterioare , ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998