CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9749 RON UP | 1 USD = 4.7214 RON UP | 1 GBP = 5.7597 RON UP

Vosganian, degetul pe rană: Deficitul bugetar nu vine de la investiții, ci de la subvenții și dobînzi

3 comentarii / 2984 vizualizări / 30 mai 2023

”Privesc șirurile nesfârșite de greviști care mărșăluiesc pe Calea Victoriei, cerând, prin majorări salariale, dreptul la o viață decentă. Privesc, apoi, execuția bugetară pe primele patru luni. Două realități care nu încap una în alta. Căci situația bugetului, așa cum apare din informarea Ministerului Finanțelor Publice, îndeamnă, mai degrabă, la reduceri severe de cheltuieli, decât la majorări. Ceea ce, firește, nu e un argument pentru profesorii dintre care mulți nu și-au mai văzut salariile majorate încă de dinainte de molima de coronavirus” scrie fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, pe Facebook.

”Execuția bugetară este lamentabilă. În termeni nominali, dacă socotim inflația și creșterea economică, veniturile curente ar fi trebuit să crească cu cel puțin 16 %. Creșterea veniturilor a fost la jumătate. În termeni reali, veniturile au fost mai mici decât în aceeași perioadă a anului trecut. La fel și în ce privește impozitul pe profitul companiilor, lucru ciudat, dacă avem în vedere profiturile uriașe, rezultate din evoluția prețurilor. Iar colectarea de TVA a fost un veritabil eșec.
Cheltuielile, însă, în termeni reali, au crescut. S-au majorat amenințător cheltuielile cu dobânzile, care riscă să ajungă, până la finele anului, la incredibila sumă de 40 de miliarde de lei, de trei ori mai mult decât acum cinci ani. Au crescut, inexplicabil, într-un an în care se proclamă austeritatea, bunurile și serviciile. Investițiile sunt insuficiente. Deși deficitul bugetar ar fi trebuit să scadă, el e mai mare cu 33%, ceea ce pune sub semnul unei mari îndoieli atingerea țintei de deficit pe întregul an.
Pericolul cel mare vine din faptul că deficitul nu este consecința creșterii substanțiale a investițiilor, ci a subvențiilor, dobânzilor, bunurilor și serviciilor. Dacă socotim că salariile, asistența socială, dobânzile și subvențiile, adică obligațiile de neînlăturat, ajung la 90% din veniturile curente, înțelegem că Guvernul nu are, practic, spațiu fiscal, și că orice revendicare onorată se duce direct în deficitul bugetar, deja depășit” mai scrie liderul ALDE. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

 1. & Scufia babei, de culoare preferată, de căutare,
  Variantă actualizată, cu ”trupeți speciali”

  Din al nopții întuneric
  Se cobor din tele feeric,
  Polițiști ce au de toate
  Ca să-i apere de fapte,
  Și urâte, și-ncordate,
  De pulan și de cătușe,
  Pe la babe și mătușe
  Și sub pat și după ușe !

 2. Soluția e simplă. Guvernul nu e în stare să asigure bunăstare, trebuie să plece. Scuzele și ascunsul după teorii economice nu îmi fac mie viața mai bună. Concluzia: Demisie. Tot stăm de zeci de ani în umbra crizelor ca și scuză. Dacă apare o criză vina e a politicului pentru că îi permite să apară. Focile au votat. Acum nu mai au de ales decât să aplaude, poate primesc un peștișor.

 3. După profesori urmează militarii, jandarmii, funcționarii… Gaura din buget va crește de la 20 de miliarde la 30.
  Și tot așa până la catastrofa inevitabilă din 2025. Oare cine o să adune atunci cioburile?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998